Christian Versloot
Christian Versloot
14 juli 2015 11:26

Het is nu zo’n goede week geleden dat we twee potentieel zware onweersituaties op de weerkaarten hadden staan. Sindsdien is het in onweerland een beetje stilgebleven. De komende dagen zien we een stoot warmere lucht op de kaarten staan, die vanuit het zuiden onze kant op wordt gestuurd. Tegen het einde van de week nemen daardoor de onweerkansen toe.

Op de weerkaart zien we momenteel een lagedrukgebied dat zich ten zuidwesten van de Britse Eilanden bevindt. Een uitloper daarvan strekt zich zuidwestelijk uit en is op onderstaande weerkaart zichtbaar evenwijdig aan het koufront van het Britse lagedrukgebied.

25841117

De focus moet op deze uitloper worden gelegd: volgens verwachting groeit deze de komende dagen uit tot een zelfstandig, afgesloten lagedrukgebied met uitdiepende kern. Bovendien beweegt het noordoostelijk. Op onderstaande weerkaart is te zien dat het lagedrukgebied een stroming opzet die warmere lucht uit het zuiden naar onze regio’s brengt. De verschillende weermodellen zijn hierin consistent: WRF, ICON, GFS, HiRLAM en EC gaan hier allen voor.

Volgens huidige verwachting wordt door deze stoot van warme lucht een (thermische) uitloper van het lagedrukgebied hierboven beschreven gevormd. Dat gebeurt op donderdag. We zien de uitloper (die in sommige forecasts een eigen kern lijkt te ontwikkelen) hieronder ter hoogte van de zwarte pijl. Door de berekende positie van het lagedrukgebied (het ligt iets te oostelijk) vinden we donderdagmiddag in Frankrijk de hoogste onstabiliteitswaarden met CAPEs die oplopen tot 2250-2750 J/kg. Op de vore ontstaan later die middag mogelijk zware regen- en onweersbuien, die later in de avond Nederland aan kunnen doen.

Screenshot_206

 

Het is momenteel nog veel te vroeg om met enige zekerheid te kunnen zeggen waar onweersbuien gaan ontstaan. We kunnen alleen indiceren dat de kans wederom bestaat op zware regen- en onweersbuien. Sommige modellen berekenen flink wat windschering boven onze regio, waardoor we rekening moeten houden met zeer dynamisch georganiseerde buien. Supercells zijn dan niet uitgesloten, met alle bijbehorende fenomenen – hagel, zware windstoten, … – van dien. Maar zoals gezegd houden we een vinger om de pols: zulke dynamische situaties gaan gepaard met grote onzekerheid. We houden daarom voor jullie de kaarten in de gaten en komen terug met een update zodra de kaarten zich een aantal runs hebben geĆ«volueerd.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter