Christian Versloot
Christian Versloot
19 juli 2016 15:40

Het is vandaag prachtig weer. Op het moment van schrijven kijk ik naar buiten en ik zie een strakblauwe lucht. Uitgezonderd een paar puntjes in het noorden van het land is het overal 25+ graden. In het zuiden is het zelfs tropisch, met een paar dertigers.

Eindelijk genieten! Maar voor hoe lang? Bij dit soort weer wordt de onweersliefhebber in mij wakker. Warmte als deze wordt vrijwel altijd afgesloten met zware onweersbuien. Laat ik alvast even uit de school klappen: voor morgen staat een leuke situatie op de kaarten! Met een lichte afkoeling als gevolg, maar zomers blijft het wel…

In dit artikel ga ik jullie aan de hand van de actuele weerkaarten illustreren wat de grondslag is van dit mooie weer en wat er morgen naar verwachting gaat gebeuren. Mocht je daarna zelf aan de slag willen gaan met het verwachten van onweer, dan raad ik je aan om met onze basiscursus aan de slag te gaan.

De actuele situatie

Laten we een kijkje nemen naar het voortdurende gevecht dat zich in de atmosfeer afspeelt. Op de weerkaart hieronder zien we een redelijk sterk hogedrukgebied boven Europa liggen. De kern van dit hoog ligt boven Duitsland. Als gevolg daarvan wordt boven Nederland een zuidoostelijke stroming opgezet. Bij zo’n stroming zien we… weinig wolken (want: droge lucht), en hoge temperaturen (want: de lucht komt vanaf land). Precies wat we nu zien dus!

Terug naar het gevecht in de atmosfeer. Daarmee bedoel ik de slag tussen hoge- en lagedrukgebieden die zich non-stop voordoet. Een stuk naar het westen zien we namelijk een boel lagedrukgebieden liggen. Die komen langzaam maar zeker dichterbij. En dat is meteen de reden waarom er morgen onweersbuien kunnen ontstaan. Met dit weer staat dat toch altijd garant voor zwaar onweer…? Toch niet altijd. En dat maakt de boel morgen meteen lastig. Dus: morgen zwaar onweer… of niet!

 De situatie morgen is zeer complex

Op de naderende lagedruk zien we morgen een lijntje, ook wel vore genoemd, die als dynamische trigger zal gaan optreden. Die vore ligt morgen rond 12.00 uur ’s middags over het midden van het land. De laatste modelberekeningen geven een CAPE van 2000+ J/kg lucht. Er is ook redelijk wat windschering aanwezig, waardoor de buien optreden in de vorm van een buienlijn. Grote hagel is mogelijk, net als zware windstoten en veel regen.

Dan nu de maar. De lucht is op hoogte erg droog, dankzij het feit dat-ie vanaf land komt. En als er iets belangrijk is voor onweer dan is het wel vocht. Als er weinig vocht in de atmosfeer zit, ontstaan buien erg moeilijk. Die dynamische trigger is dan, zoals de KNMI-guidance ook benadrukt, écht nodig. Anders is er simpelweg geen onweer. Dat maakt het dus erg moeilijk: de kans op zwaar onweer is morgen met 33+ graden aanwezig, maar het kan zomaar niks worden! Het is in ieder geval belangrijk om vanaf morgenmiddag rekening te houden met zware onweersbuien. Blijf daarom ook de website en onze nieuwe Android app goed volgen. Het wordt een echte ‘nowcasting’ situatie: pas op het allerlaatste moment wordt de kracht van het onweer duidelijk…

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter