Christian Versloot
Christian Versloot
30 mei 2015 00:58

Voor mei is de gemiddelde maximumtemperatuur 17,6 graden. We zitten nu in de buurt van juni, en voor die maand is het 19,2 graden. We zouden dus rond deze tijd van het jaar maximumtemperaturen van zo’n 18 graden moeten zien. En dat hebben we bij lange na niet gehaald: op zo’n vijf uitschieters na liggen de maxima in mei ruim onder het gemiddelde.

Maar verandering lijkt op komst!

Significante weersverbetering

Aan het begin van de week hebben we nog te maken met westenwinden, onder invloed van lagedrukgebieden in het noorden. Een rug van een hogedrukgebied dat zich ver boven de zuidwestelijke Atlantische Oceaan bevindt breidt zich echter uit naar Europa toe. Het groeit volgens de laatste berekeningen van het Europese weermodel. Het Amerikaanse weermodel gaat daarin mee. Als dit weerpatroon doorzet, danlijkt er een significante weersverbetering op komst.

Laten we focussen op de temperatuursverwachting van het Europese weermodel. De windverwachting en de neerslagverwachting zijn niet interessant, daar er sprake is van weinig wind en weinig neerslag. Volgens de huidige berekeningen althans. Wel neemt de bewolking af en wordt het dus prachtig weer! Vooral als je onderstaande temperatuursverwachting bekijkt…

Temperatuur pluim

Hierboven zien we de actuele temperatuursberekening voor de komende tien dagen. We zien duidelijk een stijgende lijn en aan de verticale as is te zien dat de maximumtemperaturen gaan stijgen. We moeten ons vooral focussen op het einde van de week, als de temperatuur op lijkt te lopen. We zien dat op zondag 6 juni de hoofdverwachting (de rode lijn) voor tropische temperaturen gaat. 30 graden of meer dus, zo te zien net iets meer. De controleverwachting, de blauwe stippellijn, ligt rond 25 graden. Dat betekent dus dat we te maken hebben met enorme onzekerheid. Daarover lees je in de volgende sectie meer. Maar de kans op stijgende temperaturen lijkt groot!

Nog lang niet zeker

De feestslingers kunnen helaas nog niet uit. De weermodellen zijn meestal maar tot zo’n vijf dagen vooruit betrouwbaar. Dat komt door het karakter van deze weerberekeningen, die zijn opgebouwd uit actuele weergegevens. Minieme meetfouten – die altijd aanwezig zijn – kunnen ervoor zorgen dat het verwachte patroon binnen no-time weer van de kaarten verdwijnt.

De komende dagen wordt meer duidelijk!

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter