Actueel - Gevoelstemperatuur

Deze pagina is momenteel nog in onderhoud.

Aan de basis van de weersverwachting liggen professionele weerstations die de huidige stand van zaken in de atmosfeer in kaart brengen. Het KNMI heeft een landelijk netwerk van automatische weerstations die aan de internationale richtlijnen voldoen. Deze weerstations geven iedere 10 minuten waarnemingen door. Op deze pagina vind je de meest recente waarnemingen.

De gegevens zijn laast bijgewerkt op 18 May 2022 om 02:45 en worden iedere 5 minuten ververst

Actuele gevoelstemperatuur in Nederland

Uitleg over gevoelstemperatuur

In veel gevallen is de temperatuur geen goede indicator voor de manier waarop de mens het weer ervaart. In de winter kan het soms veel kouder aanvoelen dan het is - terwijl het voor het gevoel 's zomers behoorlijk heet kan zijn. Weerkundigen hebben de gevoelstemperatuur bedacht om een beter idee te hebben van onze weerervaring.

In de winter is het veelal de wind die het veel kouder doet laten voelen dan het echt is. We gebruiken net als het KNMI de JAG/TI index om de zogeheten windchill te berekenen. De index is wetenschappelijk onderbouwd en staat het dichtst bij de ervaring van de mens. Hij wordt ook gebruikt in onder andere Amerika en Engeland.

In de zomer doet het soms veel warmer aan dan het is. Als het heel vochtig is dan wordt het heel broeierig en vinden veel mensen het weer benauwend. Als de temperatuur circa 27 graden is en hoger zie je hier de hitte-index. Die toont in de zomer hoe warm het écht lijkt te zijn.

Alle weerstations

Station Temp. (ºC) Druk (hPa) Vocht (%) Richting Kracht (Bft) Zicht (m)
We kunnen momenteel geen data vinden bij dit weerstation, probeer het later opnieuw.