Weten hoeveel vocht er in de lucht zit? Op deze pagina vind je informatie over de actuele luchtvochtigheid in Nederland. We gebruiken de relatieve luchtvochtigheidsgraad. Meer weer vind je via de keuzeknop.

De gegevens zijn het laatst bijgewerkt op 24 oktober 2021 om 01:25 uur en worden iedere 5 minuten ververst.

Actuele luchtvochtigheid in Nederland

Bekijk een andere kaart

Deel onze waarnemingen - bedankt!

Actuele waarschuwingen Nederland

Er geldt nu code groen

Uitleg over luchtvochtigheid

Met de luchtvochtigheidsgraad meten we hoeveel vocht er momenteel in de lucht zit. Omdat de hoeveelheid vocht die lucht kan bevatten afhangt van zowel temperatuur als luchtdruk zou een absoluut aantal deeltjes vocht per hoeveelheid lucht nietszeggend zijn. Daarom gebruiken we de relatieve luchtvochtigheidsgraad (RH, van relative humidity): die drukt de hoeveelheid vocht uit in het percentage van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht op dat moment kan bevatten.

Bij een luchtvochtigheidsgraad van 100% vindt er condensatie plaats. Daarom zie je bij nevel en mist vaak RH's van 95% tot 100%. Ook lucht van zee is meestal vochtig van aard (> 75%). Lucht van land is vaak heel droog (< 50%), maar bij een overgang naar onweersbuien komt er vaak op de dag vochtigere lucht het land binnen. Het voelt dan heel broeierig aan.

Weergrafiek luchtvochtigheid de afgelopen 24 uur

Weerstation:
Deze informatie is door het KNMI uitgegeven onder een Creative Commons zero (CC0) verklaring. Bron: KNMI. Het KNMI is niet betrokken bij het afgeleide werk en onderschrijft de strekking daarvan niet noodzakelijkerwijs. Bliksemdetectie.nl streeft ernaar altijd actuele informatie van het KNMI paraat te hebben op deze website.