Christian Versloot
Christian Versloot
4 november 2018 16:14

Afgelopen week was best een interessante op weergebied.

Rustig weer geeft vaak fraaie zonsondergangen. Ook gisteren was dat het geval in Gouda. Fotograaf: ons teamlid Bert van Dijk.

Een hogedrukgebied zorgde ervoor dat we met redelijk koude nachten te maken kregen – zeker voor de tijd van het jaar! Een lagedrukgebied dat afgelopen dinsdag vanuit het zuiden over ons land trok, zorgde aan de westkust voor stormachtige wind en windstoten van meer dan 80 kilometer per uur. Daarna kwam de rust weer terug en werd het zeker in het weekend ook weer fris, zeker ’s nachts.

Wat het weer komende week gaat doen, lees je in deze blog waarin we een langetermijnanalyse uitvoeren van circa 5 tot 7 dagen vooruit.

Bron weerkaarten: WxCharts.eu

Overgangsgebied tussen hoge- en lagedruk

Vorige week was het tijdens een aantal nachten behoorlijk koud. Op verschillende dagen dook tijdens de nacht in het binnenland de temperatuur onder het vriespunt, met lichte vorst en minima tussen de -1 en -2 graden. Dat had alles te maken met een hogedrukgebied dat zich boven Scandinavië manifesteerde en bij ons de wind naar de (noord)oosthoek deed omslaan.

Een hoeveelheid koude lucht die boven Scandinavië lag, bewoog op die manier richting ons land en schampte het net. Kortom: geen ijzige kou (in Noorwegen werd het al -20 graden), maar wel fris en koeler voor de tijd van het jaar.

Dat hogedrukgebied is inmiddels naar het zuidoosten weggezakt. Het bevindt zich momenteel boven de Baltische Staten, Wit-Rusland en het uiterste westen van Rusland. Met een kerndruk van circa 1030 hectopascal gaat het om een redelijk sterk hoog, dat zich bovendien over grote delen van het oosten van Europa uitstrekt.

Op de Atlantische Oceaan liggen er een aantal lagedrukgebieden te wachten om van een misstap van dit hogedrukgebied te profiteren. Drie lagedrukgebieden in de buurt van IJsland zorgen voor een uitloper ten westen van Frankrijk. Ook boven Italië bevindt zich momenteel een lagedrukgebied, dat voor een boel noodweer heeft gezorgd.

Als we op de desbetreffende weerkaart kijken, dan zien we Nederland precies tussen de lagedrukgebieden en het hogedrukgebied inliggen. De kleur is geelachtig, misschien ook een beetje oranje. We zitten dus in het overgangsgebied tussen beiden, waardoor we niet echt met lagedrukweer te maken hebben (maar wel een heel klein beetje) en ook niet echt met hogedrukweer (maar wel meer dan lagedrukweer).

[ad]

Zuidelijke stroming, eerste helft van de week stuk warmer

De luchtdrukcombinatie zorgt ervoor dat een zuidoostelijke wind wordt opgezet. Dat betekent dat de wind niet meer uit de poolstreken waait en er dus minder koele lucht onze kant op komt. Dat zien we terug op de pluim. Was het afgelopen nacht nog fris, de komende nachten lijkt de temperatuur in de nacht boven de 5 graden uit te komen. In het binnenland wordt het nog wel iets frisser; daar zijn temperaturen rond de 5 graden boven nul mogelijk. Een stuk minder fris dan afgelopen nachten dus.

Bron: KNMI

Volgens de pluim gaat de temperatuur naarmate de week begint steeds verder omhoog. Wordt het vandaag in De Bilt nog zo’n 12 graden, op maandag gaat de temperatuur al richting de 15 en op dinsdag lijkt deze daar boven uit te gaan komen.

Dat heeft allemaal een oorzaak en die kunnen we al gauw achterhalen als we de verwachte luchtdrukposities erbij pakken voor komende dinsdag.

Het hogedrukgebied is dan verder afgezakt naar het zuidoosten en ligt dan boven het oosten van Oekraïne en het zuidwesten van Rusland. De lagedrukgebieden bij IJsland zijn sterker geworden en één daarvan lijkt zich met name flink te hebben uitgediept. Deze houdt de uitloper van het lagedrukgebied ten westen van Frankrijk in stand, al lijkt deze zijn eigen kern te gaan verliezen.

Wel betekent dat dat we met wat meer invloed van deze lagedrukgebieden te maken gaan krijgen. Dat betekent voor de eerste helft van de week dat we overdag en in de nacht te maken krijgen met hogere temperaturen dankzij de sterkere zuidelijke stroming, waardoor zachte lucht onze kant op geblazen wordt.

[ad]

De lucht die ons land binnenwaait is bovendien vochtiger dan die van de afgelopen dagen. Dat betekent dat we ook met meer bewolking te maken gaan krijgen. De zon, die we de afgelopen dagen toch vaak hebben gezien, verdwijnt wat meer achter de wolken – maar is niet geheel weg.

Wel blijft het droog, doordat de neerslaggebieden ons land naar verwachting niet gaan bereiken.

Tweede helft van de week terug naar normaal

De weerkaarten voor de tweede helft van de week tonen aan dat het hogedrukgebied steeds verder wegzakt. Het verliest daarmee ook zijn invloed op onze omgeving. Het lagedrukgebied bij IJsland kan daardoor steeds verder naar het zuiden zakken waardoor de invloed op ons weer wordt vergroot.

Voor de tweede helft van deze week gaat de temperatuur terug naar normaal. Dat heeft te maken met het feit dat volgens de huidige berekeningen koude lucht van de Noordpool naar het zuiden wordt gezogen aan de westflank van het lagedrukgebied. Deze koude lucht wordt vervolgens via de zuidflank richting ons land gezogen, waardoor de temperatuur vergeleken met het begin van de week omlaag gaat. De 0 tot -5 graden die je op de weerkaart ziet staat worden berekend voor circa 1,5 kilometer hoogte, dus aan de grond wordt het dan 8 tot 12 graden.

Wederom lijken de neerslaggebieden geen invloed te hebben op het weer tijdens de tweede helft van de week, met als gevolg dat het ook dan droog lijkt te blijven.

[ad]

Richting het weekend wisselvalliger

Doordat het hogedrukgebied zijn invloed boven onze omgeving heeft verloren, staat het de lagedruk vrij om hun invloed op onze omgeving te versterken. De huidige berekeningen voor het weekend geven, hoewel ver vooruit, aan dat het lagedrukgebied verder gaat uitdiepen. Bij ons wordt dan een zuidwestelijke wind opgezet, waardoor neerslaggebieden van de Atlantische Oceaan ons land mogelijk zullen weten te bereiken.

Omdat het nog zo ver vooruit is, kunnen we uiteraard geen (on)zekerheden geven noch zeggen wanneer en waar het precies gaat regenen. Het zou zomaar kunnen zijn dat de luchtdruksituatie in de berekeningen van de komende dagen zal veranderen. Maar op basis van de huidige vooruitzichten, lijkt de kans op wisselvalligheid tijdens komend weekend aanwezig te zijn.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter