Weerupdate januari 2019: zacht, soms winters

Rick van der Burg • vrijdag 1 februari 2019

Vanaf 2019 hebben we een nieuwe serie aan blogposts op Bliksemdetectie.nl waarin we terugblikken op iedere maand. We beginnen dan ook bij het begin, in januari. We omschrijven tijdens deze weerupdates wat we allemaal hebben gezien in en buiten ons land en blikken terug op stormchases en foto’s.

Omslagfoto: Mirei Schoonbeek

1 januari

Het nieuwe jaar wordt ingeluid en dat doen we dit jaar met prima weersomstandigheden. Op de meeste plaatsen blijft het droog en we hebben te maken met een aangename temperatuur van gemiddeld 7,7 graden.

Bron: KNMI

5 januari

Ondanks dat wij een klein vlokje sneeuw in Nederland hebben gehad kreeg Oostenrijk ineens een grote hoeveelheid media-aandacht voor de hevige sneeuwval. Er zou code rood zijn afgegeven voor de hevige sneeuwval en onderweg zou je in lange files terecht komen. Ondanks dat er code rood afgegeven was, leverde het ook mooi plaatjes op.

Foto’s van Yonita van Oudheusden

8 januari

Ondanks dat de dagen ervoor werd gesproken van een ‘storm’, kregen we niet te maken met officiële stormkracht. Het hoge water in combinatie met de wind(stoten) zorgde er wel voor dat Nederland te maken kreeg met een veel hoger waterpeil, waardoor sommige havens of wegen onderliepen. Wij gingen ook nog even live op onze Facebookpagina waarop ook de harde wind en ondergelopen kades te zien zijn.

Onze stormchaser Bert van Dijk maakte hier nog een video van in het plaatsje Reeuwijk, Zuid-Holland. En ook leverde dit voor sommige vervelende weer ook mooie plaatjes op. De foto’s zijn van Sytse Schoustra die ze heeft gemaakt op Terschelling.

18 januari

Op veel plekken is de temperatuur onder de 0 graden gedoken en dat leverde deze dag een soms wat gekke situatie op. We kregen namelijk te maken met enkele onweersklappen, sneeuw, hagel en de zon mocht er ook bij komen. Ook schreven we de dag ervoor een blogpost toegewijd aan de winterse ontwikkelingen.

21 januari

Het was vrij vroeg en vrij koud, maar we kregen te maken met een “super-bloed-wolfmaan”. Een prachtige verschijning die maar eens in de zoveel tijd voorkomt. Het begon rond half 5 en duurde meer dan 3 uur. Bert van Dijk, een van onze stormchasers, maakte hier een prachtige video van.

22 januari

In een blog schreven we al over de verwachte sneeuw die de dag erna zou gaan vallen. Vanaf de middag trok er een neerslaggebied over het land. De neerslag begon in het westen en veroorzaakte tegen de spits veel chaos in het midden en het oosten van het land. Lokaal viel er zo’n 7 centimeter sneeuw en dat leverde zeer prachtige foto’s op.

25 januari

Er trokken opnieuw enkele winterse buien over het land. Helaas leidde dat dit keer tot ijzel met als gevolg dat veel wegen spekglad waren in het noorden van het land. Het KNMI had op dat moment ook code oranje afgegeven en er waren tientallen ongelukken gebeurd.

26 januari

Op een vliegveld in Antalya (Turkije) richt een tornado redelijk wat schade aan. Volgens De Telegraaf waren er twaalf gewonden.

30 januari

We krijgen opnieuw te maken met winterse buien die in de ochtend vanuit het zuidwesten het land in trekken. Helaas trok dit gebied langzaam over het land en kwam er uiteindelijk niet veel sneeuw uit in Nederland. Pas later op de middag en in de avond resulteerde het in een kleine lading sneeuw. In de buurt van Alphen aan den Rijn kregen we zelfs te maken met ‘thundersnow’.

Foto’s januari

Onze dank gaat uit naar Barbara Potze, Biljana Db, Diana Venis-Kerkhoven, Linda Kiewiet en Mirei Schoonbeek voor het delen van hun foto’s! Heb je zelf een mooie foto gemaakt? Plaats dan onderaan deze pagina een reactie 🙂

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?