Overstromingen in noorden Australië, elders extreem heet

Christian Versloot • zaterdag 2 februari 2019

Terwijl we in Nederland net een redelijk winterse periode achter de rug hebben, gedraagt het weer zich in Australië precies omgekeerd. Het is daar nu zomer en dat is te merken ook. Op verschillende plaatsen in Australië is het al enige tijd bijzonder warm.

Gebieden met lagedruk zorgen voor flinke buiigheid en als gevolg overstromingen / Weerkaart: WxCharts

Toch is het niet overal feest. In het noorden van het land is het enorm slecht weer met een grote hoeveelheid regen. Op de weerkaart hiernaast is te zien dat er in de noordoosthoek van het land een behoorlijk complex aan regen hangt. Het is geen pretje om daar nu te zijn. Volgens het Australische weerinstituut BOM is er de afgelopen 24 uur op verschillende plaatsen meer dan 100 millimeter regen gevallen. Dat zijn circa tien emmers vol met water op één vierkante meter.

Omslagfoto: Irina Iriser, Pexels License

Overstromingen

Het gevolg is dat die hoek van het land dan ook met behoorlijke wateroverlast te maken heeft. Op verschillende plekken kan het water niet meer weg en is er sprake van overstromingen. Vooral de Australische stad Townsville (179.000 inwoners) is behoorlijk getroffen. Supermarkten kunnen bijvoorbeeld niet meer goed bevoorraad worden, volgens de Nederlandse journalist Pauline den Hartog die momenteel in het gebied verblijft.

Beelden uit het gebied spreken dan ook boekdelen omtrent de hoeveelheid water die er is gevallen. Er zijn door de lokale overheid meer dan 100 huizen verplicht geëvacueerd, omdat de wateroverlast gevaarlijke proporties aannam.

Een stuwdam in de Ross River in de buurt van Townsville wordt momenteel goed in de gaten gehouden omdat het meer dankzij de zware regenval op overcapaciteit zit. Er wordt daarom de komende tijd flink veel water naar buiten gelaten. Daardoor moeten mensen die in het stroomgebied van de rivier zitten, rekening houden met wateroverlast.

Extreem heet in het zuiden en westen

Andere delen van Australië, en dan met name het zuiden en het westen van het land, kampen daarentegen momenteel vooral met extreem heet weer. De komende dagen wordt het daar opnieuw op verschillende plekken meer dan 42 graden, als we de laatste weerberekeningen bekijken. Dat is recordwarm. Volgens het Australische weerinstituut BOM was afgelopen januari dan ook de warmste januarimaand die ooit gemeten was in het land.

Op veel andere plaatsen in het land wordt het geen 42 graden, maar ligt de temperatuur wel boven de 35 graden Celcius. Ironisch genoeg is op de temperauturkaart het slechte weer in het noordoosten ook terug te zien: het is daar een stuk minder warm. Het warme weer in de andere regio’s lijkt de komende tijd echter nog niet voorbij te zijn.

Bron weerkaarten: WxCharts

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?