Chase Sipke: zwaar onweer boven Nederland

Sipke Broekstra • woensdag 5 juni 2019

Maandagavond kwamen de eerste speculaties over een felle onweersbui ter sprake. Er zou aan het begin van dinsdagavond een flink buiencomplex het land binnentrekken. Alle chasers werden al flink opgehyped, maar het was nog even wachten. Dinsdagochtend werd iedereen in de groepsapp langzaam wakker, en gingen de speculaties verder. Op de dag zelf is het lastig zeggen wat de bui precies gaat doen, dus we moesten afwachten en nowcasten. Ik besloot dus om gewoon naar school te gaan en vanaf daar alles in de gaten te houden.

Aan het eind van de middag begonnen de eerste buien boven Frankrijk te ontstaan, langzaam begonnen de andere chasers zich klaar te maken om weg te gaan, alleen zat ik midden in een gastles waar ik niet zomaar weg kon. Voor mij dus geen chase met de andere Bliksemdetectieleden.

Toen de gastles over was, ben ik snel naar huis gegaan, om mijn camera-apparatuur klaar te zetten. En de radars verder in de gaten te houden. Uiteindelijk bleek voor mij, dat ik nog ruim de tijd had. De buienlijn zou pas tegen 22:00 in het noorden arriveren.

Rond 21:00 reed ik richting Meppel. Zondagnacht had ik daar al een mooie locatie gezien, met uitzicht richting het zuidwesten. Daar zou de bui immers vandaan komen. Echter zag ik op de radars, dat de buienlijn boven Noord-Holland lichtelijk mijn richting op draaide. Daarop besloot ik om naar een ander plekje te gaan, aan de rand van de Weerribben. Daar had ik vrij zicht om me heen, en kon ik de buien van alle kanten zien aankomen.

Niet lang nadat ik positie had genomen, begon het in de verte te flitsen. Dat vond ik wel erg snel, en pakte de radar er weer bij. Er bleek een celletje boven de Noordoostpolder te ontstaan! Snel het camara-apparatuur gepakt en alles ingesteld. Al snel voelde ik ook de inflow van de bui, het begon redelijk hard te waaien.

De bui trok steeds verder noordwaarts met vele cg-flitsen. Uiteindelijk te ver weg voor foto’s,  dus ik keek richten het zuidoosten. Daar zou de andere bui vandaan moeten komen. En zoals verwacht zag ik daar de onweersbui al aankomen. Daar zat echter veel IC ontladingen in, maar dat gaf een mooie mogelijkheid om de wolkenstructuren in het donker vast te leggen.

Toen de structuren ongeveer boven me hingen, begon de downdraft op te zetten, enorme wind, en enorm veel regen. Camera-apparatuur snel in de auto, en daarna zelf droog zitten. Nadat de ergste regen en wind over was, ben ik weer richting huis gegaan. Onderweg veel stormschades tegengekomen, met uiteindelijk een boom over de weg waar ik niet langs kon.

Tegen 01:00 was ik weer thuis, na een geslaagde avond!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?