Christian Versloot
Christian Versloot
15 september 2015 20:41

Het hogedrukgebied dat afgelopen vrijdag nog boven Scandinavië lag, heeft zich teruggetrokken naar Rusland. Dat heeft als gevolg dat ons land onder de invloed van lagedrukgebieden van de Atlantische Oceaan is gekomen. Gisteren leidde dat verspreid over het land tot zo nu en dan felle onweersbuien. Ook morgen zien we weer een passage van een aantal fronten op de kaarten staan (zie de luchtdrukanalysekaart onderaan de post). In combinatie met een redelijk onstabiele atmosfeer lijken onweersbuien dus wederom op het programma te staan.

Laten we eerst nog even terugkomen op gisteren. We zagen verspreid over het land een aantal leuke regen- en onweersbuien, die lokaal nog fel uitpakten. Zo is er in het Overijsselse Nijverdal een beginnende windhoos gesignaleerd.

Dat alles gebeurde in een onstabiele atmosfeer in de warme sector na passage van een warmtefront. In combinatie met een trigger voor buiigheid en enige windschering was de modus multicell, met als resultaat dat dergelijke buien konden ontstaan. De windhoos waarvan je het filmpje hierboven kunt bekijken, heeft overigens geen schade aangericht.

De situatie van morgen lijkt enigszins op die van gisteren. Op de luchtdrukanalyse hieronder zien we dat morgen om 12 uur UTC (14 uur Nederlandse tijd) een lagedrukgebied voor anker is gegaan ten westen van Bretagne. Het frontensysteem dat bij dit lagedrukgebied hoort ligt boven ons land. Om 14:00 ligt het warmtefront boven ons land. Daardoor komen we tijdelijk in een warme sector terecht, met Theta-W-waardes (die geven de combinatie van warmte en vochtigheid aan in de atmosfeer) van 16-17 graden.

Op het koufront dat daarachter ligt vindt dynamische forcering plaats. Daardoor zien we morgen verspreid over de Benelux felle buien tot ontwikkeling komen. Doordat er wederom enige windshear aanwezig is, zien we vooral multicells in de verwachte kaarten staan. Wel moeten we zeggen dat de meeste onstabiliteit zich in het zuiden van de regio bevindt (zuid-Nederland en België), waardoor we verwachten dat de meeste onweersactiviteit zich daar bevindt. Deze activiteit neemt af naarmate de buien wat noordelijker trekken. We worden hierin gesteund door de modellen en de guidance van het KNMI, die hetzelfde melden.

Kortom: we zetten voor morgen onweerkansen op het programma. De meest waarschijnlijke modus is multicell en met name het zuiden van Nederland lijkt met de echte onweersactiviteit te maken gaan krijgen. Houd morgen onze onweerradar goed in de gaten om te volgen waar het onweer zich bevindt.

PL1612_large

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter