Opnieuw Code Geel – Grote kans op stevig onweer

Marcel van Norden • vrijdag 17 juni 2016

BliksemdetectieChart

 

Code Geel 

We zijn vanmorgen begonnen met een Code Geel (alweer) voor de zuidoostelijke helft van Nederland. Maar waarom nou juist vandaag een bericht? Omdat vandaag de onweerskansen wél aan de maat te noemen zijn. Uiteraard waren er gisteren ook mooie onweersbuien te spotten boven Nederland, echter is de verwachting van vandaag een stuk beter grijpbaar en zijn de kansen op groter onweer een om op de kaart te zetten.

Voor vandaag verwachten we dat in de loop van de ochtend een actief gebied zich vormt boven het zuiden en oosten van Nederland. Ons idee is dat er zich een redelijk actieve buienlijn gaat vormen met single cels, pulse storms of wellicht een kleine multicel om en nabij het zuidoosten van het land. De rest van het land zal hier in mindere mate mee te maken krijgen, de kans bestaat uiteraard dat er ook daar een miniatuur versie van onweer ontwikkelt. De geldende Code Geel op het moment van schrijven is:

bron: KNMI www.knmi.nl

bron: KNMI www.knmi.nl

 

De meest recente satellietfoto laat ook een hoop bewolking zien boven ons kleine landje. Wat interessant is aan deze plaat, is dat men goed kan zien dat vrijwel de gehele bewolking boven NL stationair blijft hangen. De bewolking boven Nederland draait hoogstens iets richting het westen (dus het geheel kantelt momenteel iets). Ook dat kan voor problemen gaan zorgen op het moment dat de buien zich gaan vormen. Want de buien blijven lang hangen en daardoor kan er een flinke bak aan water wederom de grond teisteren met een overvloed aan water.

Bron: Sat24 www.sat24.com

Bron: Sat24 www.sat24.com

Estofex

De Estofex voor vandaag geeft weer een Level 1 voor geheel ons land, schrik niet van de Level 3, want die is ver weg van ons land (echter wel enorm interessant voor de onweersliefhebbers aldaar).

Bron: ESTOFEX www.estofex.org

Bron: ESTOFEX www.estofex.org

Estofex verwacht vooral veel regen in het gebied van de Benelux. Ook schrijven zij in hun forecast over een ‘isolated tornado event’, dat doen ze wel vaker dus niet meteen uw kop koffie laten vallen omdat u er van schrikt. Net zoals de gehele week eigenlijk zien we de kansen op een kleine windhoos wederom ontstaan. We weten niet waar en wanneer natuurlijk, dus kijkt u maar goed uit. De afgelopen week hebben we meerdere malen foto’s binnen gehad van mini-hoosjes en zoals elke windhoos –> ze kunnen schade veroorzaken en voor overlast zorgen.

Ook voor vandaag geldt: Houd onze website, facebook en instagram goed in de gaten voor de meest recente updates!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?