Code Geel – Veel onzeker, maar wel alert blijven

Marcel van Norden • donderdag 23 juni 2016

LET OP: Wij adviseren u vandaag om goed de berichtgevingen in de gaten te houden, er is potentieel kans op gevaarlijke weersituaties. 

Verwachtingen vandaag, vannacht en morgenochtend.

Vandaag verwachten we absoluut onweer! Het is nu al warm in grote delen van het land en voelt het benauwd en klam aan (en er zijn al fikse onweersbuien geweest in het westen van het land). Dat zal in de loop van de dag alleen maar meer worden. De grote vraag is natuurlijk; Komt er onweer? Zoja, waar en wanneer? Op de eerste vraag kunnen we een volmondig ‘Ja!’ antwoorden, op de tweede vraag niet. Want het is ontzettend moeilijk te bepalen waar en wanneer er onweer komt en in welke mate. De weermodellen geven van run tot run een andere plaats aan en kunnen we het alleen op de laatste runs beoordelen. Het probleem zit hem vooral in het koude front wat over ons land zal vliegen. Voordat dit front passeert zal er een enorme bak aan warme en vochtige lucht het land over worden geblazen en vooral het zuidoostelijke deel van het land zal hier het meeste van voelen. De plaatjes die hierbij horen ziet u hieronder (cape & Li):

 

Bron: GFS  12 uur

Bron: GFS
12 uur

Bron: GFS 15 uur

Bron: GFS
15 uur

Bron: GFS 18 uur

Bron: GFS
18 uur

 

Het lijkt er dus op dat het westen een stuk minder buien kunnen krijgen, echter gaat die vlieger niet altijd op. Want lokaal kunnen ook daar buien ontstaan die redelijk aan de maat zijn. Voor de delen die flink gekleurd zijn op de bovenstaande kaartjes geldt: Blijf even alert! Vanaf halverwege de middag tot aan morgenochtend (vrijdag) moet men rekening houden met de kans op zeer zwaar weer en potentieel gevaarlijke situaties die hierdoor ontstaan. Er is weinig echt zeker en dus kunnen ook wij u niet precies vertellen wat er komt en waar. Juist omdat de buien van vanmorgen niet over het zuidoosten zijn getrokken, lijkt de mogelijkheid wat zekerder dat hier zich inderdaad flinke buien manifesteren. We pakken even de satellietfoto erbij om dat ietwat duidelijker te maken:

 

Bron: Sat24 www.sat24.nl

Bron: Sat24 www.sat24.nl

De Estofex

Uiteraard maken wij veel gebruik van de capaciteiten en talenten van Estofex, zo ook vandaag en deze willen we u ook zeker niet onthouden:

 

Bron: Estofex www.estofex.org

Bron: Estofex www.estofex.org

 

Zoals u ziet liggen de aandachtsgebieden absoluut op het zuidoosten van Nederland. Eigenlijk alle modellen geven aan dat de buien fors kunnen uitpakken en zijn  alle ingrediënten voor het recept Onweer aanwezig. De triggers lijken er ook te zijn alleen kunnen we niet precies aangeven waar of wanneer dit hele spul tot een succesformule kan leiden. Het probleem waar we tegenaan lopen is dat er geen enkele overeenstemming is tussen de weermodellen die ons vertellen hoe de buien zullen trekken en welke plaatsen ze precies zullen bezoeken. Temperaturen zullen ook sterk variëren; van 30 graden tot 18 graden en uiteraard tijdens buien wellicht lager.

Conclusie

Het beste is om van tijd tot tijd op uw mobiele apparaat, huishoudelijke computer, televisie of welk medium dan ook de berichtgevingen in de gaten te houden. Uiteraard hebben wij onze facebook, instagram én website volledig toegankelijk voor u.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?