Hoe staan we ervoor?

Marcel van Norden • vrijdag 26 augustus 2016

Estofex & Actueel onweer

Estofex & Actueel onweer

 

Goedemorgen!

Vandaag hebben we een complexe situatie te pakken in ons weerbeeld. Zoals eerder beschreven  zien we dat er een koufront onze kant op komt en op deze lijn er onweersbuien kunnen ontstaan (op het kaartje hierboven ziet u al een aantal onweersperikelen). De komende dagen zet deze lijn ietwat verder door en daardoor krijgen we een beter beeld van wat er komen gaat. We zetten onze blik eens op scherp op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag. De meest positieve onweerskans komt uit een parallel run van één weermodel. Deze pakt dan ook flink uit met zware buien in de vorm van een MCS (nachtelijk schouwspel) gevoed door de nacht én CAPE waarden van 3500 J/kg met een berekende Li van -10.

Cape & Lifted Index op zaterdag 1800. Bron: GFS

Cape & Lifted Index op zaterdag 1800. Bron: GFS

Als we daar eens op voortborduren (wat nu natuurlijk nog onzeker is) kunnen we wel een inschatting maken van wat onze atmosfeer gaat doen. Vooralsnog kunnen we stellen dat we toch redelijke kansen kunnen inschatten. Het probleem is natuurlijk, zoals we wel eens vaker omschrijven, dat de weermodellen uiteenlopen. Net zoals vandaag en vanavond (hier berekent Hirlam een redelijk neerslagsignaal) is het voor zaterdag net zo’n verhaal.

Gesteld dat de ontsteking van de CAPE & Li daadwerkelijk plaatsvind en we er van uit gaan dat meerdere modellen morgen een onweerstafereel berekenen, kunnen we met de kennis van nu stellen dat het een significant deel van ons land zou kunnen raken. Zoals u ook kunt zien op het kaartje hierboven, is er in het huidige model een groot deel van ons land bedekt met een flinke laag CAPE en als kers op de slagroomtaart een redelijke Li.

Het staat of valt met hetgeen er vandaag gebeurd, als het koufront nu al ons land bereikt en verder ons land intrekt dan nu de verwachting is, dan zal het waarschijnlijk niet iets worden. Als het blijft zoals het nu is, dus net over onze kustgebieden tot een halt komt, dan blijft er genoeg warme lucht over die vanuit Spanje sterk genoeg blijft om het koufront richting Engeland te blijven duwen.

Al met al, een leuk schouwspel om in de gaten te houden. Wij zijn in ieder geval enthousiast en dat is niet alleen omdat het zo ontzettend lekker weer is! Er zit namelijk, na een lange duffe periode, weer kans op onweer in de lucht! Uiteraard; Houdt u de berichtgeving goed in de gaten, het is en blijft nowcasten en dus proberen we u zo snel als mogelijk is op de hoogte te houden!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?