Morgen kans op zwaar onweer en grote hagel, maar onzekerheid blijft

Christian Versloot • vrijdag 26 augustus 2016

In de onweeranalyse die ik gisteren schreef, kon ik alleen maar concluderen dat er nog heel weinig duidelijkheid was omtrent de mogelijke onweersituatie dit weekend. In de 24 uur daarna is er veel meer duidelijkheid ontstaan. Nog steeds is het een zeer complexe, dynamische situatie, die op de kaarten staat. Maar ik kan al wel beter inschatten wat er naar verwachting staat te gebeuren.

Ik gebruik hiervoor de weermodellen die vrij beschikbaar zijn op het internet. Ik neem hierin analyses van HiRLAM, Harmonie, GFS, ECMWF, WRF, ICON, ARPEGE en de tekstuele analyse van het KNMI mee. Hiermee probeer ik een gebalanceerd beeld te geven van wat er vandaag en morgen staat te gebeuren.

Deel dit bericht ook vooral met je vrienden, bijvoorbeeld door het bericht op onze Facebookpagina te delen.

Vrijdagavond: kans op een enkele onweersbui

Het hogedrukgebied dat in de afgelopen dagen voor mooi weer heeft gezorgd, trekt steeds verder oostwaarts. Zie als voorbeeld de analysekaart hieronder, van 14.00 uur vanmiddag. Dat heeft te maken met de invloed van een hogedrukgebied dat voor de westkust van Frankrijk ligt. Tussen deze twee hogedrukgebieden bevindt zich een zone van lagere druk; dit is de overgangszone van het ene naar het andere hogedrukgebied. Hier kan lagedruk, die momenteel boven Scandinavië ligt, van profiteren. Een langwerpig systeem van meerdere ‘lagedrukzones’ zorgt ervoor dat we één langwerpig front zien, dat op sommige plaatsen als koufront manifesteert, en op andere als warmtefront.

Boven ons land manifesteert het front zich als koufront. Gezien het feit dat deze lucht maar matig vochtig van aard is (met vochtigheidsgraden van 50 tot 75%) zien we met name wat bewolking, en weinig buien. Toch is er vanavond nog kans op een enkele (onweers)bui, op het koufront. Houd dus vanavond de bliksemradar goed in de gaten.

analyse

Zaterdag: kans op zwaar onweer, maar onzekerheid blijft

rp_13512210_1044553165600054_3584424988562853023_n.pngMorgen is de situatie uiterst complex. Volgens de huidige verwachting lijkt het erop dat er een lagedrukgebied ontstaat boven Frankrijk, dat langzaam richting het noordoosten trekt. Het lijkt uiteindelijk ook ons land aan te gaan doen. Daarvóór lijkt echter het front dat momenteel boven ons land ligt, ook een rol te gaan spelen.

De verwachting is dat morgen, vanaf het middaguur, langzaam convectie zichtbaar zal worden op een lijn waar momenteel het front ligt. Deze convectie wordt later op de dag gevolgd door convectie die is ontstaan als gevolg van het lagedrukgebied dat richting ons land trekt. De onstabiliteit is hoog: de CAPE kan morgen waardes van 2500 J/kg vertonen, hetgeen een zeer onstabiele atmosfeer aangeeft. Ook is er windschering aanwezig. Hierdoor ontstaan vaak zware randverschijnselen, en eveneens is er morgen een kans op grote hagelstenen. Er kan ook veel neerslag vallen; waarden van 50 millimeter per uur zijn niet uitgesloten. Eveneens is er kans op zware windstoten, tot 120 km/uur.

Het KNMI heeft dan inmiddels ook code geel afgekondigd voor het gehele land.

Maar de onzekerheid is groot! Net als gisteren gaan vandaag sommige modellen voor weinig onweer, terwijl andere juist zeer veel convectie laten zien. Als gevolg moeten we concluderen dat het, zoals wel vaker bij dit soort onweersituaties, nowcasten is. We willen je dan ook vragen om onze berichtgeving goed in de gaten te houden, zowel via onze website, Facebookpagina en app. We zullen het onweer zo intensief als het kan, proberen te volgen.

Onze app downloaden? Klik dan op het platform waarvoor je de app wilt downloaden: Android of iOS

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?