Christian Versloot
Christian Versloot
20 juli 2013 20:10

Het is heerlijk weer in Nederland. Nou ja, vandaag dan even niet, maar de afgelopen dagen waren heerlijk. Ook aankomende week lijkt een heerlijke zomerweek te worden. Toch zit er mogelijk onweer in het verschiet. Hieronder een korte update maar neem ‘m met een (flinke) korrel zout: dat het daadwerkelijk gaat onweren is nog lang niet zeker.

Huidige situatie
Op de weerkaart zien we een hogedrukgebied dat ten noorden van de Britse eilanden ligt. Dit hogedrukgebied zorgt voor een stroming met een oostcomponent. Warme lucht vanuit het zuidoosten van Europa wordt na de wat minder mooie dag vandaag opnieuw naar onze regio gestuurd. De komende dagen zien we dat dan ook terug in de temperaturen: het kan aankomende week tropisch worden.

De komende dagen lijken de posities van drukgebieden toch te gaan veranderen. Volgens het Amerikaanse weermodel neemt lagere druk in de komende dagen de overhand. Ook het Europese weermodel lijkt hier enigszins in mee te gaan. Wel blijven we in de warme sector zitten, zo is aan de temperaturen te zien.

Situatie woensdag
Woensdag zien we dat de kern van een lagedrukgebied schuin boven ons land ligt. Een uitloper van dit lagedrukgebied, een vore, ligt volgens de huidige berekeningen boven de noordoostelijke helft van het land en Duitsland. Waarschijnlijk diept deze vore zich later uit tot een zelfstandig laag – waarschijnlijk onder invloed van de warmte. Volgens het Amerikaanse weermodel ontstaan aan de oostflank van deze vore regen- en onweersbuien. Dit komt mede doordat zich ten oosten van de vore redelijke onstabiliteit opbouwt. De hoeveelheid energie in de atmosfeer – CAPE genoemd – ligt rond 1000 Joules per kilogram lucht. Dit is niet heel veel – zo loopt de CAPE tijdens explosieve onweersituaties op tot ruim boven 2500 Joules per kilogram lucht – maar wel genoeg voor onweer.

De woensdag lijkt vrij buiig te verlopen in sommige regio’s. Ontstaan de buien ’s ochtends al boven BelgiĆ«, ’s middags lijken ze boven het oosten van Nederland te ontstaan. Met name de oostelijke helft van het land lijkt met buiigheid te maken te krijgen. Let wel: de hoeveelheid bewolking van buien ’s ochtends heeft grote invloed op het ontstaan van nieuwe buien! Zo liep door bewolking ook in juni een onweersituatie verkeerd af. Volgens de huidige berekeningen trekken de buien tussen 19.00 en 22.00 uur woensdagavond het land uit, Duitsland in.

Situatie donderdag
Donderdag lijkt alleen Belgiƫ met buien te maken te krijgen. Een nieuwe uitloper van lagedruk, die zich later mogelijk uitdiept als (tijdelijk) zelfstandig laag, ligt boven Frankrijk. Hier ontstaat later op de donderdag buiigheid, maar er is slechts geringe onstabiliteit. De zwaarte van de buiigheid lijkt behoorlijk mee te vallen.

Maar…
Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat deze berekeningen voor een flink aantal dagen vooruit zijn. Het is daarom niet verstandig om blind te varen op dit bericht. Het is namelijk nog lang niet zeker dat er onweer komt – er lijkt momenteel alleen een indicatie te zijn dat er later deze week onweersbuien kunnen ontstaan. We houden het natuurlijk scherp in de gaten en zorgen voor nieuwe updates de komende dagen.

Bronnen: Wetterzentrale, GFS, ECMWF, Wikipedia, Bliksemdetectie.nl

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter