Hoe ontstaat het noorderlicht?

Christian Versloot • vrijdag 28 februari 2014

Afgelopen nacht was het noorderlicht te zien in Nederland. Veel waarnemers stuurden ons meldingen in vanuit grote delen van het land. Soms stuurden zij fraaie foto’s mee. De vraag die velen bezighield is hoe vaak dat poollicht nou eigenlijk voorkomt. Best vaak, zo blijkt. Maar niet in Nederland.

Eerder op de avond kwamen er al positieve berichten binnen vanuit Groot-Brittannië. Veel weerliefhebbers waren dus al in staat van paraatheid: het zou dus zo maar weer eens kunnen dat het fraaie poollicht te zien zou zijn in ons kikkerlandje. En hoe. Fotograaf Klaas Smit legde het natuurfenomeen op Terschelling vast wat resulteerde in onderstaande fantastisch mooie foto.

Het noorderlicht is een resultaat van de zonnewind. Dit is een ‘wind’ van geladen deeltjes afkomstig van onze zon. Er komen altijd zulke deeltjes van de zon af, maar de hoeveelheid ervan wordt verhoogd bij een zogeheten zonne-uitbarsting. En dat is precies wat er gisteren gebeurde.

Het magneetveld rondom de Aarde – het aardmagnetisch veld – zorgt ervoor dat deze geladen deeltjes afbuigen en rondom de Noordpool en Zuidpool de atmosfeer binnenkomen. Ook op het Zuidelijk Halfrond komt dus noorderlicht voor, al heet het daar zuiderlicht. De deeltjes die de atmosfeer binnenkomen botsen op zuurstof- en stikstofdeeltjes. De geladen zonnedeeltjes bevatten veel energie, die via deze atmosferische deeltjes weer vrijkomen in de vorm van licht. De fraaie rode en groene kleuren van het poollicht zijn dan een feit.

Poollicht in Nederland

Je kunt poollicht maar zelden waarnemen in Nederland. Dit komt doordat het aardmagnetisch veld de deeltjes afbuigt naar de Noordpool en Zuidpool. Als de zonnewind erg sterk is en de Aarde dus wordt gebombardeerd met zonnedeeltjes, komen ze ook wat zuidelijker de atmosfeer binnen. Op dat soort momenten kan noorderlicht te zien zijn in Nederland. Dat gebeurde gisteren.

Het poollicht is naast vanaf de grond ook te zien vanuit de ruimte. Onze eigen ruimtevaarder André Kuipers had in het begin van 2012 zicht op een prachtige lichtshow die door de bemanning van het International Space Station werd vastgelegd in onderstaande video.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?