Christian Versloot
Christian Versloot
18 juli 2017 13:52

Het is al een aantal dagen kaarten uitwisselen geblazen binnen het Bliksemdetectie-team, want voor woensdag (morgen dus) staat er een flinke onweersituatie op de kaarten. Gisteren is de opmaat daartoe begonnen omdat we weer te maken hebben gekregen met zonneschijn en een stuk warmer weer. In onze analyse van gisteren schetsten we dat er mogelijk zwaar onweer kan ontstaan, maar dat er nog veel onduidelijk is. Inmiddels zijn we 24 uur verder en hebben de weermodellen hopelijk een stuk nauwkeurigere berekeningen paraat. In deze analyse beschrijven we eerst in begrijpelijk Nederlands wat er mogelijk kan gebeuren, daarna schetsen we de technische stand van zaken in een opsomming.

  • Omslagfoto: Melle van der Werff

drukpijlDe weerkaart hiernaast geeft de verwachte luchtdruksituatie weer voor morgen 02.00 uur Nederlandse tijd. Hij is gebaseerd op een uitdraai van een weermodel dat gebruikt wordt door de Britse weerdienst MetOffice. We zien dat ten westen van Noorwegen en ten westen van de Zwarte zee twee hogedrukkernen liggen die deels met elkaar in verbinding staan. Ten westen van Nederland bevindt zich lagedruk: een lagedrukgebied onder IJsland en een lagedrukgebied ten westen van Normandië. Dit laatste lagedrukgebied gaat het weer boven Nederland bepalen.

Door deze luchtdrukconfiguratie wordt een dynamische onweersituatie uit de hoge hoed getoverd. Allereerst zet het lagedrukgebied een zuidelijke stroming op waarbij over de isobaar warme lucht uit de omgeving van zuid-Frankrijk/Spanje naar onze regio wordt vervoerd. Het pad dat deze lucht aflegt is weergegeven met de oranje pijl.

Het wordt dus morgen eerst heet: in sommige gebieden van Nederland, en dan met name het zuidoosten, kan het 32 graden worden. Tegelijkertijd lijkt het erop dat het lagedrukgebied onweersbuien gaat triggeren die door de aanwezige warmte tot zware exemplaren kunnen uitgroeien. Het is mogelijk dat er windstoten optreden tot 85 kilometer per uur; lokaal valt er ook hagel en kan er door veel vocht in de bui veel regen vallen. Vanzelfsprekend moeten we twee kanttekeningen plaatsen bij deze onweersverwachting: (1) het is nog niet duidelijk of er daadwerkelijk iets gaat ontstaan, want dat is nu eenmaal de trick bij onweersverwachtingen; (2) als er exemplaren gaan ontstaan, is het niet goed in te schatten waar en wanneer. Het kan dus zijn dat er op sommige plaatsen in Nederland geen onweersbuien gaan vallen. Maar dat blijft afwachten!

Het KNMI heeft inmiddels reeds een waarschuwing uitgegeven voor de mogelijk zware regen- en onweersbuien morgen. Voor het hele land geldt code geel. Het KNMI is doorgaans terughoudend in het gebruiken van krachttermen zoals ‘zware’ onweersbuien, dus dat ze dit nu wel doen is voor mij een teken dat er in potentie een zware situatie op de kaarten staat. Desondanks blijft het afwachten, want de atmosfeer hoeft maar iets af te wijken en er gebeurt niets. Houd daarom onze app en onweerradar goed in de gaten vandaag en morgen.

2017-07-18 12_37_37-KNMI - Weer - Waarschuwingen

Technische elementen

Dit zijn de technische elementen van het potentiële onweer van morgen. Mocht je wat meer willen weten over de begrippen, dan kun je middels de volgende link een uitleg over o.a. CAPE, Lifted Index en shear vinden.

  • Door een zuidelijke/zuidoostelijke stroming wordt warme lucht aangevoerd vanaf het Iberisch schiereiland; tmax kan morgen rond 32 graden uitkomen.
  • Theta-e loopt tot 70, maar is op sommige plekken fors lager; droge atmosfeer?
  • Desondanks SBCAPEs van 3000+ J/kg en Lifted Index op sommige plekken à -11.
  • Shear is gemiddeld aanwezig; focus daarom minder op dynamiek (hagel/windstoten/enz.) maar (zeker door voor onze regio hoge PW van 35-40mm) eerder bliksemintensiteit/zware regenval –> MCS is wat in me opkomt (redelijke dynamiek + factoren).
  • Regio’s zijn niet goed aan te geven. Nowcasting is vereist.

5

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter