Zaterdag vroeg en zaterdagmiddag kans op onweer

Christian Versloot • vrijdag 21 juli 2017

Als we momenteel de onweerradar bekijken dan zien we dat ten zuidoosten van Luxemburg een flink onweerscomplex waar te nemen valt. Deze grootschalige onweershaard behoort tot een lijn van onweersbuien die langzaamaan noordwaarts trekken. Het onweercomplex gaat de komende uren van invloed zijn op het weer boven Nederland.

Als we vervolgens de actuele stand van zaken bekijken in de weermodellen, dan zien we dat het WRF-model er goed bovenop zit. Het model is een regionaal model voor o.a. Duitsland en heeft dus unieke karakteristieken in de formules verwerkt zitten zodat de verwachting op maat gemaakt wordt voor de regio.

  • Omslagfoto: Bas de Visser

Op de laatste uitdraai van het weermodel (hieronder een afbeelding met neerslagindicatie voor morgenvroeg 08.00 uur Nederlandse tijd) zien we dat het onweercomplex redelijk dichtbij de Nederlandse landgrenzen nadert. Ook is er een band van convectie te zien boven het noordoosten van het land, die in de uitdraai van 02.00 uur nog niet ingetekend was. We kunnen dus grofweg inschatten dat het onweercomplex de komende uren met de pijl mee naar het noorden beweegt.

CAPE-waarden reiken tot circa 1000 J/kg in de buurt van het onweercomplex, dus de verwachting is dat komende nacht tussen 04.00 en 08.00 uur onweersbuien in de buurt van de Nederlandse grens bewegen. Dat betekent ook dat het niet uitgesloten kan worden dat in de vroege zaterdagochtend het uiterste oosten van het land te maken krijgt met onweersbuien, gevolgd door het noordoosten vanaf circa 06.00 uur. Het zullen naar verwachting geen zware onweersbuien zijn zoals ze afgelopen woensdag werden verwacht, maar het is desondanks een signaal dat niet mag worden genegeerd. In het uiterste oosten kunnen ze feller uitpakken met hagel van 1,5 – 2 cm, en windstoten.

(Tekst gaat door onder afbeelding)

 

Later op de zaterdag volgt vanuit het zuidwesten van Nederland een nieuwe band met buien. Die trekt naar verwachting vanaf 18.00 uur het land binnen. Bij deze band met buien kunnen opnieuw onweersbuien voorkomen. CAPE is minder sterk (tot 800 J/kg), dus het zal naar verwachting eerder een paar klappen onweer zijn. Wederom kan in de verre oostelijke helft van het land het onweer feller uitpakken dan in de rest van het land. Je kunt al het onweer volgen via onze onweerradar, die sinds kort ook het tonen van onweershaarden ondersteunt. Je kunt de radar starten door op de radarafbeelding rechts bovenin (of indien je mobiel surft helemaal bovenin) te klikken.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?