Supercel zorgt voor grote hagel rond Gardameer

Christian Versloot • donderdag 10 augustus 2017

Het zat in de verwachting dat er gisteren zware regen- en onweersbuien konden ontstaan boven Italië. Die verwachting klopte: het ging hier en daar ook flink los. Bliksemdetectie.nl-stormchaser Dion Lambers was ter plaatse bij het Gardameer, waar een supercel voor zware hagelschade heeft gezorgd.

Ook deze donderdag is er weer kans op felle regen- en onweersbuien in het noorden van Italië. Houd de weerberichten goed in de gaten!

Ter hoogte van Lazise heeft Dion onderstaande foto’s geschoten. We zien duidelijk een roterende wolkenmassa, hetgeen betekent dat een mesocycloon zichtbaar is en het dus gaat om een supercel. Dat is het zwaarste type onweersbui dat kan ontstaan en staat meestal garant voor noodweer: hevige windstoten, grote hagel, wateroverlast en ook tornado’s zijn dan niet uitgesloten. Een supercel zorgt vaak voor gevaarlijk weer.

Normale onweersbuien groeien soms door naar supercellen als de atmosferische omstandigheden dat toelaten. Er moet sprake zijn van voldoende windschering (veranderende wind met de hoogte, waardoor de stijgstroom en daalstroom om hun as kunnen gaan roteren en een mesocycloon vormt) voordat een supercel ontstaat.

Lp-supercel

Het ging in de situatie van Dion om een zogeheten low-precipitation supercell. Zo’n type supercel gaat gepaard met relatief weinig neerslag, waardoor de rotatie en de wolk zelf goed zichtbaar is. Een lp-supercel ontstaat meestal op enige hoogte en heeft als unieke eigenschap dat hij vaak gepaard gaat met grote hagel.

Dat gebeurde echter niet bij Dion, maar even later zorgde de bui toch voor enorme hagelstenen.

Dions foto’s kun je hieronder bekijken:

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!