Nog veel onzeker, maar dinsdag mogelijk hoge CAPEs in Nederland

Christian Versloot
Christian Versloot
11 augustus 2017 17:17

Eén van de ingrediënten voor felle onweersbuien is een flinke hoeveelheid onstabiliteit. Samen met een trigger (bijvoorbeeld warmte of een dynamisch onweer op een koufront of trog) kunnen er dan buien ontstaan die tot 12 kilometer hoogte kunnen doorgroeien.

Het Amerikaanse model berekent voor dinsdag a.s. weer een situatie met een hoge hoeveelheid potentiële onstabiliteit (gemeten in CAPE). Volgens de laatste berekeningen zorgen een hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa (Rusland) en een lagedrukgebied ten noorden van de Britse Eilanden (tussen Schotland en IJsland) ervoor dat een tong met warme en vochtige lucht in de buurt van Nederland uitkomt.

De combinatie van warmte en vocht zorgt vaak voor een hoge CAPE, en ook voor a.s. dinsdag worden door GFS CAPE-waardes van 2000 tot 2500 J/kg berekend. Met circa 30 knopen aan bulk shear kan er bij het ontstaan van buien organisatie optreden, en het is dan ook rekening houden met een aantal randverschijnselen.

Het is echter veel te vroeg om een indicatie te geven over kansen, posities en details over randverschijnselen (we houden 48 uur aan voor een eerste indicatie omtrent deze parameters). Wel valt de situatie binnen 5 dagen (120 uur), dus we schrijven al wel deze eerste indicatie om de weerkaarten in de gaten te houden.

Er zijn nog een boel onzekerheden:

  • In de laatste runs schuift de tong met hoge CAPEs steeds verder op naar het oosten. De runs van gisteren berekenden de tong rond 17.00 uur boven het westen; rond 20.00 uur boven het oosten. Inmiddels wordt de tong om 17.00 uur boven het oosten berekend en rond 20.00 uur boven Duitsland. Het is dus afwachten hoe de onstabiliteit gaat evolueren. Het kan dus zomaar zijn dat er wederom niets gaat gebeuren in Nederland.
  • Het is onduidelijk of de trigger (volgens huidige verwachting een hoogtetrog) goed samenvalt met de tong van onstabiliteit. Alle runs geven tot nu toe een afwijking aan tussen onstabiliteit en berekende neerslagpatronen (een indicatie van de mogelijke convectie). Dat zou betekenen dat buien de maximale CAPE niet kunnen aanspreken, en ze dus een stuk zwakker worden dan ze mogelijk kunnen zijn. Dit wordt de komende dagen ook duidelijker.
  • Er valt nog niets te zeggen over randverschijselen. Dat zullen we de komende dagen moeten doen.

Hieronder de laatste CAPE-uitdraaien van het Amerikaanse weermodel voor a.s. dindsag 17.00 en 20.00 uur (06z-run), evenals de neerslagberekeningen voor 20.00 uur. Te zien is dat beide zones niet goed samenvallen.

We raden je aan om de website de komende dagen goed in de gaten te houden. We blijven je regelmatig bijpraten over de nieuwste uitdraaien.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter