Vandaag kans op onweer, hagel en veel regen

Christian Versloot • dinsdag 29 april 2014

Na vrijdag is het op onweersgebied rustig geweest in de atmosfeer. Zo was het op Koningsdag verspreid over het land fraai weer en kwam het op zondag met bakken uit de hemel, waarna het weer opklaarde. Vandaag zien we toch weer regen- en onweersbuien terug op de kaarten, maar wederom niet overal.

De weerkaart hieronder is van het weermodel dat door het KNMI gedraaid wordt. We zien boven het zuiden van het land een occlusiefront liggen. Dit zorgt voor de buiige regen die momenteel boven ons land hangt. Ten noorden van het front zien we echter een rode lijn op de kaart staan: een vore, wederom zo’n uitloper van een lagedrukgebied. Volgens de huidige berekeningen trekt deze vanmiddag over ons land heen.

Regen- en onweersbuien

De temperatuur stijgt vanmiddag naar maxima rond 18 à 19 graden. Bovendien trekt de vore over ons land heen. Op deze vore zullen vanmiddag een aantal regen- en onweersbuien ontstaan. Momenteel gelden voor de oostelijke provincies ook al waarschuwingen voor onweer.

De buien zullen zich met name in de oostelijke helft van het land vormen.

Hagel en veel neerslag

De buien kunnen gepaard gaan met hagel en veel neerslag. Dit heeft te maken met het feit dat er weinig stroming aanwezig is in de atmosfeer. Daardoor blijven buien veelal op hun plek hangen. Lokaal kan er tijdens een bui zo’n 20 tot 40 millimeter regen vallen. Windstoten lopen op tot maximaal 50kilometer per uur.

Het is verstandig om bij naderend onweer regelmatig onze onweerradar raad te plegen om te kijken of er in jouw regio een onweersbui hangt.

./images/weerkaarten/PL2912_large.gif

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?