Sneeuwupdate #3: laatste kaarten berekenen laag op de verkeerde plek

Christian Versloot
Christian Versloot
6 december 2017 16:35

Een ijskoude stroming wordt op poten gezet. Bron: Windy

Komend weekend wordt dankzij een lagedrukgebied in de buurt van Noorwegen een stroming op touw gezet die ijskoude lucht (met temperaturen tot -15 graden op 1,5 kilometer hoogte) vanaf het Noordpoolgebied richting Europa stuwt. Tegelijkertijd zien we op zondagavond dat een ‘duiker’ van een lagedrukgebied een neerslaggebied in deze koude lucht aflevert.

  • Heb jij nog vragen omtrent de mogelijke sneeuwsituatie?
  • Of opmerkingen, je eigen verwachting of iets anders?
  • We zijn benieuwd naar je mening! Laat in de discussiebox onderaan dit artikel je visie achter 🙂

Sneeuw? Dat is goed mogelijk. Er zijn echter wel een aantal belangrijke randvoorwaarden waaraan we moeten voldoen willen we te maken krijgen met droge sneeuw. In de Sneeuwupdate #2 van vanmiddag haalden we aan dat het voor de mogelijke sneeuwval van komende zondag cruciaal is dat het lagedrukgebied op de juiste plek uitkomt. Dat betekent:

  • Dat de kern van het lagedrukgebied aan de zuidkant of liefst ten zuiden van Nederland uitkomt, zodat de wind van land komt en het dus koud genoeg is voor sneeuwval. Dat betekent dus dat een noordelijk gelegen lagedrukgebied slecht is;
  • Dat de kern van het lagedrukgebied tegelijkertijd niet té zuidelijk uitkomt – want dan vallen we in de schaduw van Engeland en is er geen sprake meer van neerslag. Dan kan het wel koud zijn, maar zonder neerslagsignaal geen sneeuw!

Het Europese weermodel ECMWF liet het lagedrukgebied vanmiddag ten noordwesten van ons land uitkomen. De Amerikaan, GFS, liet hem echter zuidelijk uitkomen. Goed, zou je zeggen – maar de laatste paar uitdraaien kwam het laag steeds zuidelijker te liggen.

Maar dat was toen. In deze update gaan we in op de huidige stand van zaken. En we horen graag wat jouw visie is op de mogelijke sneeuwsituatie; laat daarom vooral een reactie achter in de discussiebox beneden! We hopen zo een discussie op gang te krijgen tussen onze volgers 🙂



Goed, laten we eerst eens de drukkaartjes boven water halen. Het Amerikaanse model:

Daar zien we hem dus heel zuidelijk uitkomen. De kern ligt ten zuiden van Engeland. De meeste neerslag is dan ook voor het noordwesten van Frankrijk en als deze run zou uitkomen zou het daar flink gaan regenen 🙂 Maar dan blijft het hier droog. Wel krijgen we met koude lucht te maken: in grote delen van het land zou het in de nacht naar maandag gaan vriezen, in sommige delen (met name de oostelijke helft) is er dan ook een kans op matige vorst (minima lager dan -5).

Nu door naar de Britten, het UKMO-weermodel:

Daar komt het laag ten noordwesten van ons land uit (Nederland ligt net rechts van het witte 980-vlak). Dat zou niet best zijn voor droge sneeuw!

De uitdraai van het ECMWF-model is nog niet binnen. Die gaan we later vanavond waarschijnlijk nog als apart Facebook-bericht delen!



Vrijdag en zaterdag mogelijk ook al sneeuwbuien

We leggen de focus nu vooral op zondag omdat we dan een mogelijkheid zien voor een grootschalige sneeuwsituatie. Dat betekent echter niet dat de rest van het weekend niet winters verloopt. Het WRF-weermodel, een Duits model dat o.a. via Wetterzentrale te bekijken is, gaat ook op de vrijdagavond al voor een aantal buien die – gezien de temperaturen die beneden nul zijn – mogelijk in de vorm van sneeuwbuien kunnen gaan vallen.

Op de kaart hiernaast zie je dan dat het vooral om de zuidelijke en oostelijke helft van Nederland gaat.

Desondanks blijft het afwachten. Net als bij onweer is het hier een leuke mix van ingrediënten. Het gevolg daarvan is dat als er maar één ingrediënt verkeerd valt er mogelijk geen sneeuw gaat vallen. De positie van het lagedrukgebied is één van de belangrijkste criteria. Desondanks zijn er nog een paar, die we gisteren in onze sneeuwverwachting hebben opgesomd (tip!). Het is dus cruciaal dat we vanaf vrijdagavond in de ‘nowcasting’-modus gaan. Tot die tijd blijven we de modeluitdraaien in de gaten houden. Of zoals ons teamlid Marcel vanmiddag zei:

Niet nowcasten maar snowcasten! 😉

Blijf ons volgen. Laat ook vooral hieronder je reactie achter. We zijn benieuwd naar jullie visie!

 

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter