Christian Versloot
Christian Versloot
7 december 2017 14:00

Een onweersbui in het uiterste noorden van Australië – heel normaal zou je denken. Maar de spectaculaire bliksemtimelapse die door Geoff Green is vastgelegd is tegelijkertijd heel zeldzaam. In Kimberley, de noordelijkste regio van de staat Western Australia, wonen niet veel mensen. Het gebeurt dan ook niet vaak dat onweer wordt gefilmd. Geoff Green legde de zware onweersbui vast op 2 december 2017.

In de video, die een grote hoeveelheid bliksem afbeeldt tegen een spectaculaire wolkenformatie, zien we iets dat eigenlijk heel normaal is voor de regio. Dat is althans wat Australische meteorologen beweren. “Het is vooral zeldzaam dat deze buien worden gefilmd vanaf deze locatie. Het ontstaan van buien in de regio Kimberley is eigenlijk heel normaal.”

Er wonen namelijk slechts 50.000 mensen in de Australische regio. Dat lijkt niet weinig tot je bekijkt hoe groot de regio is: met grofweg 425.000 vierkante kilometer kunnen we uitrekenen dat op iedere vierkante kilometer gemiddeld 0,11 mensen wonen. Sterker nog: de meeste mensen concentreren zich in een aantal (kleine) steden, waardoor in het grootste deel van het gebied niemand woont.

In het noorden van Australië is het momenteel erg warm. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt is het er momenteel zomer. Temperaturen van meer dan 30 graden, en zoals we op de kaart kunnen zien meer dan 35 graden, zijn er momenteel geen uitzondering.

Normaliter leidt dat met lage dauwpunten tot een droge atmosfeer en dus tot een ongunstige mix van ingrediënten voor onweer, maar tropische cycloon Dahlia zorgde voor een influx van vochtige lucht van zee. “De combinatie van hitte en troggen, die we bij lagedrukgebieden zien, zorgt ervoor dat luchtdeeltjes kunnen stijgen waardoor felle regen- en onweersbuien kunnen ontstaan”, zo zegt één van de Australische meteorologen die werden geïnterviewd.

Onder de juiste omstandigheden kunnen onweersbuien dusdanig fel worden dat ze grote hoeveelheden bliksem kunnen produceren. Ook in Nederland komt dat een aantal keren per jaar voor. Dat gebeurt echter alleen in het zogeheten onweerseizoen dat strekt van mei tot en met september. In die maanden kunnen we regelmatig felle regen- en onweersbuien verwachten die soms zwaar kunnen uitpakken.

In Australië gebeurt dat echter wat vaker.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter