Christian Versloot
Christian Versloot
3 juni 2015 10:58

Juni begint goed voor weerliefhebbers. Na een periode van fris weer lijkt zich eindelijk een periode met een weersverbetering aan te dienen. Vaak is het wel zo dat een periode met warm weer in Nederland leidt tot onweersbuien. Ook dit weekend is er weer kans op onweer. We bekijken in dit artikel de situatie zoals die door de meest recente weerkaarten wordt voorgeschoteld.

Een hogedrukgebied is zijn invloed aan het opbouwen boven west-Europa. De kern ervan ligt morgen boven ons land. We krijgen hierdoor voor een dag te maken met een stabiele weersituatie. Morgen wordt het dan ook zo’n 20 tot 25 graden: niet heel warm, maar wel lekker. De echte spanning vinden we pas als we naar het weekend gaan. Vrijdag en zaterdag lijken heel warme dagen te kunnen worden.

24851758

Om dat uit te leggen moeten we kijken naar bovenstaande weerkaart. Je ziet een lagedrukgebied van 1005 hPa dat volgens verwachting morgen ten westen van Ierland ligt. Dat lagedrukgebied is ontstaan uit een uitloper van een ander laag en heeft een eigen frontensysteem ontwikkeld. We zien dus een typische midwestsituatie op de kaarten staan.

De Theta-E kaarten tonen waarden die voortkomen uit een combinatie van vocht in de atmosfeer en hitte. Een hoge waarde betekent vaak onstabiliteit en rond die plekken vinden we vaak de meeste convectie. Als we de kaart van vrijdag erbij pakken (het omcirkelde gebied is Nederland), dan zien we dat een uitloper van een lagedrukgebied een Theta-E-tong naar het noorden toezuigt. Dat toont exact aan dat het warm wordt en dat er relatief veel vocht in de atmosfeer zit. En dat lijkt ook zo te zijn: het kan overdag 31 graden worden.

thetae

Volgens het Amerikaanse weermodel ontstaan er ook daadwerkelijk buien op deze tong. En dat kunnen ook potentiëel zware buien worden. We vinden de grootste onstabiliteit in de zuidelijke regio’s. De CAPE kan daar oplopen tot zo’n 1750-2250 J/kg. In andere delen van het land zien we een CAPE tot 1500 J/kg. We zien een LI van zo’n -5. Op de kaarten is duidelijk convergentie te zien dus een daadwerkelijke trigger lijkt present. Ook zijn dynamische verschijnselen mogelijk door aanwezige windschering.

Voor een groot deel van Europa is er dan ook kans op onweer. We moeten alleen nog even afwachten hoe zwaar het gaat worden. We houden je op de hoogte!

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter