Feedback?

Winterupdate #8: omslag waarschijnlijk, maar komt Koning Winter ook?

Christian Versloot
Christian Versloot
2 januari 2018 20:11

In onze Winterupdate #7 gaven we aan dat er spannende ontwikkelingen in het vat zaten op de ultralange termijn. We zijn inmiddels een aantal dagen verder en op de sociale kanalen zien we steeds meer signalen verschijnen over de mogelijke omslag die we aangaven. Maar zit die omslag nog steeds in de kaarten? Daar lijkt het wel op. We lijken van een zonale stroming met westenwinden naar hogedrukinvloed in de buurt van Scandinavië te gaan.

Maar is er een maar?

Dat ook, en daar komen we in de rest van dit artikel op terug.

Weerkaarten: wxcharts.eu

Morgen onstuimig met storm

Je hebt het al kunnen lezen in onze Windupdate morgen krijgen we te maken met storm. Er zijn zware windstoten mogelijk. Dat heeft alles te maken met de sterke westenwinden waarmee we nu nog te maken hebben. We krijgen depressie na depressie over ons heen en vanaf de Atlantische Oceaan wordt continu zachte lucht naar onze regio gevoerd:

Op 6 januari is het echter Driekoningen. De boeren hebben vroeger al zien aankomen dat het weer dan wel eens kon omslaan & hebben dan ook de weerspreuk ‘als Driekoningen is in het land, komt de vorst in ’t vaderland’ bedacht. Ook dit jaar lijkt er rond die datum een omslag te komen.

Vanaf de zesde weeromslag

Laten we kijken naar de weerkaart van 9 januari volgens het Europese weermodel. Een rug vanaf de Atlantische Oceaan heeft zich onder invloed van advectie uit de subtropen noordwaarts uitgebreid en vormt dan, naar verwachting, een hogedrukgebied in de buurt van Scandinavië:

Dat zorgt ervoor dat boven Nederland het windpatroon omdraait. Op de kaart hierboven waait de wind niet meer uit het westen maar komt hij uit het oosten; de lucht die wordt aangevoerd komt uit het noorden van Europa.

Koude lucht zakt dan vanuit het noorden af richting ons land. Dat ziet er op de weerkaart (eerste kaart ECMWF, tweede kaart GFS) als volgt uit:

Hoe lang houdt de omslag aan?

Dat is echter de vraag. We zien op de twee kaarten hierboven dat de kou op verschillende manieren afzakt. Op de eerste kaart, die van het Europese weermodel, zien we dat het hogedrukgebied met de punt ‘links’ over ons land ligt; in het andere geval – de Amerikaanse kaart – ligt hij ‘rechts’ over ons land.

Op de ultralange termijn geeft dit dan ook twee totaal tegenovergestelde scenario’s:

Het Europese model laat het hogedrukgebied naar het oosten afzakken, waarna het boven Rusland uitkomt en bij ons nog voor een tijdje (tenminste tot 10 januari) voor koud weer laat zorgen. In het geval van GFS gebeurt dat ook, maar de kracht van de westenwinden op de Atlantische Oceaan komt dan al veel eerder weer naar voren: vanuit het zuiden zien we rond de 10de een teug zachte lucht boven ons land hangen.

In beide gevallen zakt de écht koude lucht (de paarse vlakken), die we nodig hebben voor écht winterweer, niet goed af omdat het hogedrukgebied niet boven Scandinavië blijft hangen. Bovenop het feit dat we op de ultralange termijn twee tegenovergestelde scenario’s zien ligt de hogedruk ook nét niet goed genoeg voor échte winter.

We moeten ons dan ook de vraag stellen: de omslag lijkt er aan te komen, maar komt Koning Winter ook? Of hebben we te maken met een speldenprikje? De Europese pluim tekent in ieder geval na de zesde lichte nachtvorst in:

Of dat meer wordt moeten we echter afwachten! Uiteraard houden we jullie bij nieuwe ontwikkelingen op de hoogte 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.