Christian Versloot
Christian Versloot
11 januari 2018 23:14

Geen witte sneeuw deze keer in de stad Temirtau in Kazachstan, maar zwarte. Dat bijzondere beeld wordt sinds drie dagen gedeeld via sociale media als Instagram. Bezorgde inwoners proberen zo aandacht te krijgen voor de omstandigheden die voor de sneeuw hebben gezorgd.

Hevige vervuiling is mogelijk de oorzaak van deze vreemd gekleurde sneeuw. Temirtau ligt in het hart van de Kazachstaanse ijzerindustrie en is de thuishaven van ’s lands grootste staalfabriek.

Veel inwoners van de stad denken dan ook dat vervuiling van precies deze industrie aan de basis ligt van de zwarte sneeuw. De Kazachstaanse overheid werkt inmiddels samen met onafhankelijke experts aan een onderzoek naar de oorzaak.

ArcelorMittal, de eigenaar van de door inwoners verdachte staalfabriek, ontkent niet dat vervuiling door de fabriek bij heeft gedragen aan de zwarte sneeuw. Een woordvoerder zegt dat de schadelijke stoffen die door de fabrieken worden uitgestoten in december moeilijk uit de stad konden ontsnappen omdat er weinig wind stond.

De regio waarin Temirtau ligt is één van de zwaarst vervuilde regio’s in het land. Fabrieken stoten er enorme hoeveelheiden schadelijke emissies uit; soms zelfs elf keer meer dan de door de overheid opgelegde limiet.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter