110.000 inwoners Australië zonder stroom door zwaar onweer

Christian Versloot • maandag 12 februari 2018

Het zuidoosten van de Australische staat Queensland is afgelopen nacht getroffen door zware regen- en onweersbuien. Circa 110.000 inwoners van onder andere Gold Coast zaten zonder stroom. Inmiddels is een deel van de stroomvoorziening hersteld, maar nog steeds hebben circa 55.000 mensen geen elektriciteit.

De onweersbuien gingen gepaard met meer dan 265.000 bliksemontladingen. Verder zijn er windstoten van 111 kilometer per uur gemeten, zo meldt MyGC, het lokale nieuwsmedium van Gold Coast.

 

 

Man getroffen door bliksem onder douche

Ook de grote stad Brisbane is getroffen door het felle onweer. De hulpdiensten aldaar werden gealarmeerd dat een man door de bliksem werd getroffen terwijl hij stond te douchen. Hij is met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd. Waarschijnlijk waren de leidingen in zijn huis nog van geleidend metaal, waardoor een blikseminslag voor een geleiding van elektriciteit zorgt.

De autoriteiten waarschuwen verder voor omgevallen stroomleidingen en melden dat verschillende scholen op maandag dichtblijven als gevolg van bliksemschade.

 

 

 

Nieuwe felle onweersbuien op komst

Brisbane en Gold Coast kunnen zich opmaken voor een nieuwe ronde van zware regen- en onweersbuien. Temperaturen van meer dan dertig graden zijn geen uitzondering in de kustgebieden. Verder landinwaarts kan het zomaar 36 graden worden.

Door de enorme hitte en het aanwezige vocht heeft zich boven de Grote Oceaan een gebied met veel onstabiliteit gevormd. CAPE-waardes kunnen oplopen tot circa 2500 Joules per kilogram lucht. Dat is een hoeveelheid onstabiliteit die, als een trigger op de juiste plek valt, opnieuw voor zware regen- en onweersbuien kan zorgen.

Zo’n trigger lijkt aanwezig te zijn.

Volgens een recente kaart van het Australian Meteorological Bureau, de Australische weerdienst, ligt er een lagedruktrog over het Australische Continent. Die trog kan onweer dynamisch triggeren, wat de figuurlijke ontsteking is van het vuurwerk.

Op dit moment lijken sommige regio’s in Australië reeds getroffen te worden door felle buien:

 

 

Opnieuw kunnen de reeds getroffen regio’s in Australië, in Queensland dus, te maken krijgen met felle regen- en onweersbuien. In Nederland moeten de onweerliefhebbers nog even geduld hebben: het duurt nog tot april tot we weer te maken kunnen krijgen met de zwaardere exemplaren. Vanaf mei neemt de kans op significant onweer zienderogen toe. Desondanks kunnen er vandaag winterse buien vallen waarbij onweer mogelijk is.

Omslagfoto: Melle van der Werff

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?