Stephan van Loon
Stephan van Loon
20 februari 2018 11:35

De dagen lengen en de zon wordt merkbaar sterker, maar een overgang naar voorjaarswarmte zit er voorlopig niet in. Een bel (gevuld met arctische lucht) is onderweg naar het midden en westen van Europa. Kortom: de schaatsen hoeven voorlopig nog niet in het vet!

De verschillende weermodellen zijn al een tijdje zeer consequent over het al dan niet laten afzakken van arctische kou vanuit de Poolstreek. Een hogedrukgebied evolueert deze week tot een krachtig hoog met een kerndruk van 1055hPa boven Scandinavië.

In Nederland waait met een dergelijke luchtdrukverdeling een oostenwind waarmee koude continentale lucht aangevoerd wordt. Uiteraard is het wel van belang dat in ons brongebied voldoende kou voorradig is.


De temperatuur op 1500 meter hoogte. De kou houdt zich nu nog op boven Scandinavië, Siberië en Rusland.

Kijken we naar de actuele stand van zaken dan zien we op de weerkaarten dat zich een omvangrijk gebied met zeer koude arctische lucht ophoudt boven Scandinavië, Siberië en Rusland.


Luchtdrukkaart met een sterk hoog boven Scandinavië. Weerkaart van Weeronline.

Op de luchtdrukkaart is het omvangrijke hogedrukgebied duidelijk terug te zien. Een oostelijke stroming is daarmee een feit en ook de kou is ruimschoots aanwezig in ons brongebied.

De kou kan daarmee op transport worden gezet en lijkt zondag Nederland te bereiken. De bovenkamer koelt af tot ruim 18 graden onder nul en dat heeft uiteraard ook invloed op de temperatuur aan de grond.


De temperatuur op 1500 meter hoogte zakt tot ruim -18 graden! Bron wxcharts

Bovenstaande ontwikkeling gaat in de lage landen een heuse vorstperiode teweeg brengen waarbij het na zondag tijdens de nachten streng kan gaan vriezen. Overdag weet het kwik door de inmiddels krachtige zon nog op te lopen tot rond of net onder het vriespunt.

De ijzers onderbinden

Tot de arctische kou arriveert hebben we deze week een licht winters weerbeeld. De zon schijnt overdag regelmatig, het is droog en in de nachten komt het veelal tot lichte vorst.


De vorstperiode is ook duidelijk in de pluimverwachting terug te zien.

De ijsaangroei gaat nu nog vrij traag, maar het is niet uitgesloten dat tegen het weekend op ondiepe wateren geschaatst kan worden. Volgende week kan dat gezien de huidige verwachting in het hele land.

Koudeputjes

Toch is het nog geen uitgemaakte zaak dat het na komend weekend zonnig en droog blijft. In dergelijke koude gebieden ontstaan soms kleinschalige storingen die bewolking en sneeuw kunnen brengen. Daar die termijn nu nog dermate ver weg is kan over de locatie en de kans daarop nog geen zinnig woord gezegd worden.

Stephan van Loon

Stephan van Loon

Laat een reactie achter