Honderden kilometers tijdens prachtige chasedag

Maurice Hamming • zaterdag 12 mei 2018

Het is zondagmiddag rond 14.00, Melle en Jannie komen de straat binnengereden. Ik pak de laatste spullen uit mijn auto en stap bij ze in. Eerste doel: op naar Dusseldorf. Vanaf dat moment weten we, het gaat een lange dag worden.

Klik hier voor alle video’s van de chase van Melle, Maurice en Jannie.

Zo’n twee uur later zijn we enigszins in de buurt van Dusseldorf en besluiten we te stoppen op een parkeerplaats langs de snelweg. We pakken de radarbeelden er bij om te kijken hoe de bui zich aan het ontwikkelen is en welke richting deze op gaat trekken. Na overleg met een mede-chaser besluiten we in de richting van Sittard te rijden om daar aan te sluiten bij een grote groep. Deze bleek uiteindelijk bij Gronsveld langs de A2 te staan.

Na kort overleg besluiten we eerst iets verder zuid te rijden richting Luik. Vanaf het moment dat we België binnen zijn gereden hebben we geen contact meer kunnen krijgen met de rest van de groep en besluiten we onze eigen weg te gaan. We besluiten ondanks dat we weten dat de kern van de bui stevige hagel kan bevatten en misschien zelfs een tornado in petto heeft toch verder richting de bui te rijden.

Terwijl we onderweg goed in de gaten houden waar we eventueel bij hagel de auto onder een afdakje kunnen zetten rijden we naar een plek waar we vrij zicht hebben in de richting van de bui. In het dorpje Andenelle vonden wij een plekje langs rivier de Maas. Een mooi punt om de eerste livestream te starten.

De bui is voorbij en wij leggen onze focus op een andere bui. Ondertussen is namelijk een onweerscomplex vanaf Luxemburg onderweg naar het noorden. Na een kort overleg besluiten we richting Aken te rijden. Vlak bij Aken vinden we een tankstation met redelijk vrij zicht. We zetten snel de statieven neer en bereiden ons voor op een paar uur keihard genieten van al het moois!

De ene flits na de ander en het blijft maar doorgaan. En met de flitsen blijft ook de regen doorgaan. Zelfs zo hard dat we elkaar amper kunnen verstaan onder het afdak bij het tankstation. Maar dan verandert het geluid, de tikken op het dak lijken steeds harder te worden. HAGEL! De man die zojuist na het tanken wegreed keert om en zet z’n auto naast de onze onder het afdak. Er zitten stenen tussen van ongeveer een centimeter doorsnee!

Na verloop van tijd gaat de hagel weer over in regen terwijl het nog steeds aan alle kanten door blijft flitsen. We besluiten om in te pakken om weer voor de bui te komen op de weg richting huis. Het eerste plan is om er bij Arnhem al voor te komen, maar door alle regen onderweg kunnen we op sommige stukken niet sneller dan 60 km/u op de snelweg. Pas bij Zwolle zijn we de bui voorbij. Nadeel is wel dat inmiddels ook de meeste ontladingen er uit zijn. Toch gaan we de snelweg af om iets meer naar de bui toe te rijden.

In de buurt van Slagharen slaan we een landweggetje in. Op doorgaande wegen kun je namelijk beter niet stoppen. Melle zet de auto langs de kant van de weg en we kijken waar de bui precies langs gaat trekken. Op het moment dat de bui dichterbij komt moeten we toch de auto weer in, want het begint te regenen. We rijden verder en zien een felle flits voor ons met vlak daar achteraan een enorme dreun! Een heerlijke afsluiter van een geweldige dag!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?