Donderdag potentieel onweerskansen

Christian Versloot • zondag 7 juni 2015

Onder invloed van een Spaanse pluim ontstonden er vrijdagmiddag fikse regen- en onweersbuien die in een lijn over het land trokken. Niet overal vielen zware buien, maar in sommige delen van het land was het raak. De focus moet nu echter weer vooruit. Kijken we naar de kaarten, dan zien we voor aanstaande donderdag een situatie die we in de gaten moeten houden.

Het lagedrukgebied dat voor het onweer zorgde had een frontaal systeem. Het koufront behorend bij dit systeem heeft ervoor gezorgd dat we ons in wat koelere lucht bevinden. Het is overdag zo’n twintig graden en we zien met name mooiweerwolken in de lucht hangen. Niet verkeerd om lekker buiten te zijn.

In de periode tussen vandaag en woensdag vestigt – volgens de huidige verwachting – een lagedrukgebied zich boven Frankrijk. De stroming draait naar het oosten en er wordt op woensdag al wat warmere lucht naar onze regio gevoerd. Het kan dan 25 graden worden, net als op donderdag. Maar op donderdag komt ook een vore dichterbij, die voor dynamische lifting kan zorgen in de nacht van donderdag op vrijdag. Met een onstabiliteit van volgens de huidige kaarten zo’n 750 tot 1250 J/kg aan CAPE in het zuidoosten van de Benelux gaan zich potentieel onweersbuien vormen. Deze zouden dan met de trog meebewegen richting Nederland.

Het zuidoosten van Nederland zou dan de hoogste onweerskansen hebben. De kaarten kunnen echter geheel omslaan en het is waarschijnlijk dat er nog grote veranderingen zullen optreden. Maar we houden onze ogen echter op donderdag gevestigd.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?