Onweerkans verschoven naar vrijdag

Christian Versloot • dinsdag 9 juni 2015

De weerkaarten gaven aan dat jullie donderdag mogelijk te maken krijgen met onweersbuien, zo schreef ik in mijn vorige blogpost. Inmiddels zijn we twee dagen verder en is de situatie op de weerkaarten veranderd. Het lijkt nu niet op donderdag te gaan onweren, maar op vrijdag.

Een hogedrukgebied ligt momenteel boven onze omgeving. Boven het Iberisch schiereiland komt woensdag langzaam maar zeker een lagedrukgebied tot ontwikkeling. Dit ondiepe laag ligt donderdag boven de golf van Biskaje, wat duidelijk te zien is op de weerkaart van het door het KNMI gebruikte HiRLAM-weermodel:

Screenshot_147

Dit lagedrukgebied zorgt ervoor dat wij langzaam maar zeker in warmere lucht terecht komen. We zien dit terug op de weerkaart, want het kan vrijdag zo’n 25 graden worden. Een uitloper van het lagedrukgebied komt dan ook in onze regio terecht. De verwachting is dat op deze vore regen- en onweersbuien gaan ontstaan. Primair leek het erop dat alleen het zuidelijke deel van de Benelux te maken zou krijgen met onweersbuien, maar het lijkt er nu op dat heel de Benelux risico loopt. We zien namelijk verspreid over de Lage Landen een CAPE van zo’n 1500 J/kg en een neerslagsignaal op de kaarten, als gevolg van de vore. Scheringstechnisch lijkt de situatie geen enorme risico’s voor het ontstaan van supercells op te leveren.

We komen morgen terug met een gedetailleerde update, omdat alle onweersparameters dan een stuk verduidelijkt zijn.

ThunderstormProbability_20150612_NL_de

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?