Voorafje voor dinsdag…

Maurice Hamming • maandag 28 mei 2018

Het is voor ons onweersliefhebbers een voorseizoen om je vingers bij af te likken! Ik had mijn vlog nog maar net online staan of Melle en Jannie stonden alweer voor de deur om op pad te gaan naar de volgende bui! Ik stap in bij Melle en ben blij dat de airco z’n werk al goed heeft gedaan. In een gekoelde auto een eind rijden maakt alles een stuk aangenamer namelijk.

Eerste doel: richting Arnhem. Onder Arnhem zit namelijk een buiengebied met aardig wat ontladingen. Maar zoals wel vaker bij pulse buien, de snelheid waarmee ze ontstaan kan ook de snelheid zijn waarmee ze weer oplossen. Dergelijke buien houden het dan ook eigenlijk nooit langer dan een uur stand. Op naar plan B dus. Na een paar blikken op de radar besluiten we naar Coevorden te gaan. “Oh toch maar naar Emmeloord, want bij Urk ontstaat ook wat. Ja, maar daar blijft het hangen langs de kust. Toch maar naar Coevorden dan? Oke.” Dat is in de notendop het gesprek in de auto.

We rijden richting Coevorden, maar de bui trekt oostelijk door. Gelukkig komt de weg waar we op rijden uit bij Meppen. Onderweg zien we het al een beetje flitsen dus besluiten de eerste livestream te starten. Enige nadeel is dat we tijdens de livestream de grens over zijn gegaan en het mobiele netwerk in Duitsland een hele treurige dekkingsgraad heeft. Dus we zijn net Duitsland in en de verbinding valt weg. Dan eerst maar op zoek naar een plek met vrij zicht. Omdat we geen internet hebben moeten we puur op het zicht rijden om de bui en de trekrichting in de gaten te houden. Drie keer draaien verder en we zitten op een mooi weggetje met hier en daar een open stuk. En we hebben geluk, om één van de open stukken hebben we ineens 4g! Livestream aan en genieten van de onweersbui die over ons heen gaat trekken!

We horen de bui steeds dichterbij komen en als het voorste deel van de bui iets voor ons is dan zien we ook de ontladingen duidelijker. En natuurlijk ook de bijbehorende donders! Op een gegeven moment zien wij boven de bomenrij naast ons een hele felle flits met daar vlak achteraan een enorme dreun! Wat een heerlijk geluid, puur genieten voor ons als onweersliefhebbers!

De bui die over ons heentrok is inmiddels niet meer actief, dus we gaan op zoek naar een plek om een andere bui te kunnen bekijken. Na wat heen en weer rijden komen we uiteindelijk terug op dezelfde plek voor een bui die vanuit Nederland onze kant op komt. Inmiddels is Wichard ook aangesloten. De livestream wordt weer opgezet voor de bui die onze kant op komt. De bui had alleen weinig zin onze kant op te komen en besloot er mee op te houden. Daarachter ontstond wel een andere bui, maar opwachten was te ver. Weer de auto’s in en op naar Nederland.

We rijden op de A37 en we zien dat we dichter bij de bui in de buurt komen. Helaas heeft de regen ons al wel bereikt, dus we moeten op zoek naar een overkapping. Vanaf de afslag Emmen-Zuid zien we in de verte ineens de oplossing staan: een tankstation met redelijk zicht richting de bui! Snel zetten we de camera’s neer en starten de livestream op. Mooi moment om de borrelnootjes en kaasbolletjes er bij te pakken en te genieten van de bui die er aan zit te komen.

Langzaamaan begint de bui steeds dichterbij te komen en zien we steeds meer flitsen. Ook hier weer een geweldige show wat betreft de donders. Enige nadeel voor het beeld is dat de bui recht over ons heen trekt en het dak van het tankstation dus wat in de weg zit voor de foto’s. Maar ondanks dat hebben we toch een aantal mooie platen kunnen schieten van de ontladingen. Als de bui verder weg is getrokken en de meeste activiteit er uit is besluiten we om weer in de pakken en weer richting Drachten te rijden.

Maar op de terugweg zien we nog een bui ontstaan en besluiten een kleine omweg te maken. Als snel blijkt er in die bui geen onweer te zitten, maar we zien verderop wel een mooi complex hangen boven de Eemshaven aan de kant van Duitsland. Op de carpoolplaats van Annen parkeren we de auto en stellen voor de laatste keer deze dag onze statieven op. Ondanks dat de bui een behoorlijk eind van ons verwijderd is zijn we het mooi flitsen. Een mooie afsluiting van weer een geslaagde chase!

Komende dinsdag lijkt het er ook weer goed uit te zien qua verwachting. Voor nu dus alles weer aan de lader gooien en hopen op minimaal net zo’n geslaagde dag als vandaag!

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?