Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
31 mei 2018 09:35

Eind februari schreven we al dat de Amerikaanse weerdienst een nieuwe weersatelliet had gelanceerd. De GOES-S, die inmiddels de testfase uit is en bekend staat als GOES-17, is uitgerust met een bliksemsensor. De camera’s van deze bliksemsensor – die ook wel Geostationary Lightning Mapper (GLM) wordt genoemd – registreren 900 miljoen pixels per seconde, die aan de grond worden omgezet in informatie over onweer in de VS.

Inmiddels is de eerste data binnen. Te zien is een aantal zware regen- en onweersbuien op een onweerslijn, gefotografeerd op 9 mei 2018. Het was de eerste goede ‘live’ test voor de satelliet, waarvan de data gebruikt kan worden voor bliksemonderzoek. Tegelijkertijd gaat de satelliet van grote waarde zijn voor operationeel meteorologen omdat zij met de bliksemdata real time inzicht krijgen in de groei van onweersbuien.

De Amerikaanse weerdienst bereidt de lancering van meer met GLM uitgeruste satellieten voor.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.