Traditioneel einde warme periode?

Marcel van Norden • maandag 6 augustus 2018

Ik begin dit artikel met een van de meest gehoorde ‘weersverwachtingszinnen’ van de afgelopen tijd: Het is warm.. en droog. Sterker nog: Het is zéér warm en droog! We wisten ook al dat de zomer van 2018 met flink wat records de boeken in gaat. Daarover is in overige media al veel geschreven en veel mensen hebben het er dagelijks over (zie hier een artikel van RTL Nieuws met mooie beelden). Maar hoe sluiten we deze periode af, met een traditioneel toneel van onweersbuien? En valt daarna het doek voor de warme zomer?

Weersomslag

Als we de kaarten en verwachtingen voor de komende week er eens bij pakken staat er een omslag in ons weer op de planning. Maandag en dinsdag zijn nog (bloed)heet en breken we met gemak weer door de magische waarde van 30 graden. Daarna wordt het eigenlijk wel interessant, of in ieder geval: We zien wat op de kaarten (want de afgelopen tijd waren die zo goed als leeg). Met de komst van een thermisch laag lijkt de atmosfeer zich voor te bereiden op traditioneel zomer onweer.  We gaan schetsen op ons lege canvas vanaf dinsdag einde middag tot ongeveer donderdag, daarmee hebben we een mooi plaatje geschetst wat ons in ieder geval wel enthousiast doet laten zijn.

Verwachting Harmonie
Bron: WXCharts.eu

De eerste lijnen die we op ons lege canvas gaan schetsen is de komst van een kleine vore vanuit Frankrijk die dinsdagavond wellicht in het diepste zuiden voor een eerste onweersbui kan gaan zorgen. Puntje van aandacht is dan vooral de wind die behoorlijk kan aantrekken. De wind is dan naar alle verwachting afkomstig van de buien in Frankrijk die op de outflow behoorlijke wind laat zien die gemakkelijk ons land kunnen bereiken. De onweersbuien die dan ontstaan zijn dan vooral afhankelijk van juist die wind. Dat zorgt dan voor een goede windschering waardoor deze bui(en) kunnen uitgroeien tot een goed georganiseerd stel, wellicht zelfs één goede stevige cel.

De tweede lijn die we neer vleien op ons canvas is de mogelijkheid dat er woensdagnacht een mogelijk gezelschap in de vorm van een groots complex kan ontstaan. Dat kan alleen als er een grotere kracht ontstaat die veel luchtdeeltjes zullen optillen en de atmosfeer in laten schieten op het gebied waar er een hoogtetrog aanwezig is. Wel is deze lijn op ons canvas wel een zéér dunne schets waarbij we de gum maar in de aanslag houden: Dat is namelijk nu allemaal nog redelijk onzeker. Mocht dit gaan ontstaan dan zal het wederom een zuidelijk feestje worden.

GFS Verwachting
Bron: WXcharts.EU

De derde lijn omvat eigenlijk de beide bovenste lijnen, dit is namelijk de setting die de atmosfeer ons voorschotelt: Een variant van De Spaanse Pluim (lees hier een voorbeeld). Het zal niet een echte Spaanse Pluim worden, maar wel iets wat er op lijkt. In het kort is een Spaanse Pluim een bel hele warme en droge lucht die in pluimvorm richting onze grenzen getransporteerd wordt. Deze vormt een deken bovenop de wat koelere luchtlagen waardoor er lekker broeiend weer ontstaat. We weten allemaal ondertussen dat broeierig weer vrijwel gelijk staat aan een grote kans op onweer. Mocht er daardoor iets ontstaan dan is de kans groot dat het ook stevig uitpakt. Denk daarbij niet alleen aan fel onweer, maar ook aan zware hagel en windstoten en in sommige gevallen zelfs een windhoos. Dus dat is wel iets om even goed in de gaten te houden.

>> Tip van flip: lees hier de basis over onweer

De vierde lijn op ons inmiddels gevulde canvas is de situatie na het gebeuren van dinsdagavond en woensdag. Het is nog maar de vraag hoe alles uitpakt en zichzelf presenteert, maar als alle ingrediënten uitpakken dan komen we donderdag weer in wat warmere lucht terecht. Mocht dat het geval zijn dan wordt donderdag een redelijk natte dag, wat goed zou zijn voor de natuur want die smacht met smart naar wat hemelwater. Als de neerslag in de vorm van stevige convectie komt dan is een stevige onweersbui ook zeker niet uit te sluiten, daarover later deze week uiteraard meer.

Verwachte neerslag volgens GFS do-vr
Bron: WXCharts.eu

De finishing touch

Om onze schets voor de komende dagen compleet te maken hebben we nog een sluitende finishing touch nodig. We zien dat de warmte nog aanhoudt tot zeker dinsdag einde middag, daarna zal er een omslag plaatsvinden die gepaard zal gaan met het optreden van een onwederspodium. De setting die nu nog in de kaarten staat schetsen vrijwel allemaal een korte periode met onweer, regen en ietwat koelere temperaturen. Een prima setting dus voor ons, en wellicht ook voor u als lezer. De huizen kunnen weer gekoeld worden en de tuin zal weer wat water ontvangen. Let wel op: Het kan dus zomaar zijn dat de onweersbuien die ontstaan van een stevig kaliber zijn, dus houdt de komende dagen wel even de berichtgevingen goed in de gaten.

Ter afsluiting: Is het dan gedaan met de warmte?

Het lijkt er steeds meer op, als we nu de onzekere kant op gaan kijken richting volgende week, dat er toch weer signalen zijn van een blokkade in de atmosfeer. Zoals de afgelopen tijd steeds de reden was waarom wij een ontzettend warme zomer hebben. Dus alle laat-op-vakantie-gangers krijgen van ons in deze slot alinea nog een sprankje hoop. De signalen zijn dat de komende dagen een dipje ontstaat in het zomer weer (nouja, 22 graden is ook niet verkeerd) en dat het daarna weer gauw richting de 27 graden zou kunnen lopen. De setting neigt ook naar een afname aan neerslag en een grotere kans op warmte. We houden nog maar een slag om de arm wat dat betreft, de onzekerheden nemen alleen maar toe naarmate we verder kijken.

GFS Temperatuur 17 augustus
Bron: WXCharts.eu

Al met al kunnen we dus stellen dat de komende dagen een aantal onweersbuien op de planning staan voor het zuiden des lands, daarna een dag met redelijk wat neerslag wat we stiekem wel even omarmen, dan een korte tijd gevuld met ietwat koelere temperaturen wat dan wellicht opgevolgd wordt door een nieuwe periode met stabiel, prettig warm, zomer weer. Zo schetsen wij een leuke setting van een traditionele afsluiter van een zeer warme periode waarin vele records verbroken werden. Voor degene die nog op vakantie gaan: Prettige vakantie, voor degene die op vakantie zijn: Geniet er van maar let wel op de berichtgevingen en degene die al terug zijn: Succes!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?