Het doek valt voor de warmte, maar hoe?

Marcel van Norden • dinsdag 7 augustus 2018

Goedemorgen deze warme morgen!

Gisteren schreven we al over de potentie tot een traditionele afsluiter van de standvastige warmte, een krappe 24 uur verder analyseren we de huidige stand van zaken. Het weer verandert elk uur, elke trouwe lezer van Bliksemdetectie.nl (waarvoor grote dank!!) weet dat het in zo’n situatie als deze niet meer aankomt op weerkaarten alleen. We gaan weer nowcasten! Elke nowcasting sessie begint overigens wel met het bestuderen der kaarten terwijl we de slaap nog uit onze ogen wrijven. Zo ook op een dag als vandaag.

Wat zeggen de kaarten?

Verwachting Arome later op de avond
Bron: WXCharts.EU

Zoals altijd zijn er veel modellen waaruit we kunnen kiezen, ik zelf ben altijd fan van Harmonie en Arome met een vleugje GFS en Hirlam.  Uiteraard laten we ons ook leiden door de heren van Estofex. De kunst is niet zozeer het interpreteren van die kaarten als wel de combinatie van hen en de daarbij behorende gidsen.

Einde deze middag en vanavond is er een toenemende kans op een onweersbui. Deze zal zich vestigen op de vore die vanuit La France onze richting op koerst. Belangrijk detail van deze buien zal met name de sterk toenemende wind zijn. Dat komt eigenlijk omdat zich nog in Frankrijk (en België) buien ontwikkelen die een sterke outflow (ze blazen) genereren. Door de verschillende karakteristieken van de buien en de luchtlagen kan deze wind een flinke afstand afleggen. Zodoende dat ze het zuidwesten van ons land zeker kunnen halen. Dus al met al een waarschuwing voor sterke wind vanaf einde middag. In verschillende modellen is dit ook sterk zichtbaar, de timing en positionering is altijd verschillend per model en per run.

 

 

Verwachting van Harmonie voor later vandaag
Bron: WXCharts.EU

 

Genoeg over de wind zelf, op naar de potentiële buien. Later vandaag, zo rond een uurtje of 20, kunnen er buien ontstaan met een sterk georganiseerd karakter. Deze zullen zich eerst huisvesten in het zuiden en zuidwesten van ons land. Later op de avond is het hele land een etablissement van potentiële onweersbuien. Een puntje van aandacht is wel dat er signalen zijn van een stevig gevestigde orde omtrent de ontladingen. Door de onstabiliteit, de warme en droge luchtlaag en de sterke windschering zullen de luchtdeeltjes zich snel bekleden met een redelijke dosis aan spanning. Dus er is zomaar kans dat u uit uw bed geflitst wordt, gelukkig is het niet de politie die dan staat te flitsen om dat u te snel slaapt.

 

 

 

>>TIP! Lees hier om te ontdekken hoe je aan de wolken kan zien wat er gebeurt met het onweer

Tot slot

Samenvattend brengt dat ons tot een hele warme dag. Het wordt snoer heet, waar we de vorige keer zo de 38 graden bereikte, komen we nu niet verder dan een graad of 37 in het zuidoosten en een krappe 31 graden langs de kust maar zal het naar alle verwachting voor het gevoel warmer zijn dan de vorige keer. In de nacht naar woensdag zal het bijzonder warm zijn, door de gevestigde orde van bewolking, zo’n graad of 20 en in het oosten zelfs hoger. De dag wordt vandaag afgesloten met een hoge kans op onweer eerst in het zuidwesten en zuiden van ons land en later in de nacht over het gehele land.

Temperatuur van vandaag nét voordat het onweer zou ontstaan.
Bron: WXCharts.EU

Onweer is dus op komst, wij staan paraat en willen uiteraard weer de beste berichtgeving aan u voorschotelen. De mensen staan weer standby en naar alle verwachting kunt u onze livestreams weer volgen via Facebook. Vergeet niet de berichtgevingen in de gaten te houden vandaag!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?