Christian Versloot
Christian Versloot
5 april 2020 07:00

Het is een week geleden dat de zomertijd weer is ingegaan. Het is lente in Nederland! Ondanks dat we afgelopen week fraai weer hebben gezien, en ik zelfs alweer buiten op het balkon heb thuisgewerkt – zeker in de zon en uit de wind kon dat heel goed! – was het nog niet echt comfortabel genoeg om zonder jas naar buiten te gaan.

Daar lijkt verandering in te komen!

En dat heeft alles te maken met een hogedrukgebied dat er gisteren nog voor zorgde dat het relatief fris was. Oké, ook toen was het al heerlijk weer buiten, maar toch. Dat zag er op de weerkaart zo uit:

We zien Nederland en de Britse eilanden duidelijk liggen, evenals het hogedrukgebied – waarvan de kern precies op de grens tussen Duitsland en Polen lag. Nederland lag op de grens tussen vorst (inderdaad: een temperatuur van 0 tot -5 graden) en dooi (een temperatuur van tussen de 0 en +5 graden).

Vorst en dooi? Ja, inderdaad – we hebben hier de kaart van het 850 hPa-drukvlak voor ons wat de temperatuur betreft. Dat is zo’n anderhalve kilometer hoogte. Om de temperatuur op 1,5 meter hoogte – meethoogte dus – te krijgen, tel je daar zo’n 10 tot 15 graden bij op. Maar we tonen ‘m, omdat hij ons gaat helpen om te zien wat er komende week te gebeuren staat.

Bron weerkaarten: wxcharts.com – Bron pluim: KNMI

Hoog schuift naar het oosten

Inderdaad; het hogedrukgebied komt steeds verder naar het oosten te liggen. Kijk maar eens naar onderstaande weerkaart, die de situatie deze middag aangeeft. De kern van het hogedrukgebied is dan al de Poolse oostgrens voorbij!

Tegelijkertijd zien we op de Atlantische Oceaan een lagedrukgebied dichterbij schuiven. Maar wees niet bang: dat laag gaat bij ons niet voor wisselvalligheid zorgen. Althans, niet voor een groot deel van komende week. Sterker nog: het is een vriend van de lenteliefhebber. Want Nederland ligt precies op het grensgebied tussen de invloed van het hoog en de invloed van het laag. De isobaren zijn van zuid naar noord gericht. En dat betekent: zachte tot zelfs warme lucht die op transport wordt gezet vanuit het Middellandse Zeegebied.

De eerste twintigers mogelijk?

Dat zien we terug op de pluim. Inderdaad: gisteren was het nog wat fris, met maximumtemperaturen rond de 14,5 graden in De Bilt. Vandaag wordt dat anders. De temperatuur lijkt ruim boven de 15 graden uit te komen; 17 graden in het westen tot 19 graden in het oosten lijkt ruimschoots haalbaar. Het wordt bovendien heerlijk weer: veel zon, bij een matige zuidoostelijke wind, kracht 4.

Op maandag en dinsdag verandert de oostcomponent in de wind naar een westcomponent. Op maandag waait de wind nog uit het zuidwesten; op dinsdag zelfs uit het westen. Dat betekent dat iets vochtigere lucht ons land binnenkomt. We zien dat tijdens die dagen terug in meer bewolking en zeker op dinsdag, bij wind van zee, een lagere temperatuur. Is op maandag 19 graden goed mogelijk, dinsdag blijft de temperatuur steken op een graad of 16.

Maar ook dat is ruim boven wat we tot nu toe gewend zijn!

Woensdag komt de oostcomponent weer terug – en dan komt de wind zelfs uit het noordoosten. Kortom: minder bewolking op woensdag en donderdag, en overdag 19 tot zelfs 20 graden! Daarmee zouden we de twintigers krap aantikken, en misschien zelfs gaan halen.

Op vrijdag en zaterdag lijkt de wisselvalligheid weer licht terug te komen. Dat heeft alles te maken met een storing die dan dichterbij komt. Ook de temperatuur gaat dan omlaag, van zo’n 19 graden op vrijdag naar 15 graden op zaterdag. Een positieve noot: dat is nog ver vooruit.

Voor nu: geniet – waar het kan binnen of op het balkon – van een heerlijke zondag, en bedankt voor je bezoek aan Bliksemdetectie! ☀😎

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter