Vandaag kans op zwaar onweer, maar het blijft nowcasten

Christian Versloot • zaterdag 27 augustus 2016

rp_14080075_1089393097782727_8595948041552462950_n.jpgWe hebben een aantal dagen met tropische temperaturen achter de rug. Door een hogedrukgebied boven het Europese vasteland werd vanuit het zuiden droge, tropische lucht aangevoerd. Het gevolg: dertigers en geen wolkje aan de lucht. Daar is inmiddels verandering in gekomen.

Een langgerekt front heeft gisteravond voor wat bewolking op middelbare hoogte gezorgd. Hieruit viel lokaal een spat regen. Onweersbuien zijn niet ontstaan. In de nacht naar zaterdag was er een kans op een enkele onweersbui.

Chaos op de weerkaarten

De weermodellen zijn het over zaterdag niet eens. Er is een enorm chaotisch beeld ontstaan. Onder invloed van een aantal zones van lagedruk kunnen zich vandaag zware onweersbuien vormen. De atmosfeer is zeer onstabiel, maar door een inversie kunnen buien zich op de meeste plaatsen niet vanaf de grond vormen. Alleen in het zuidoosten van het land lijkt de temperatuur dusdanig hoog te worden, dat dit mogelijk wordt. Zodra hier buien ontstaan, zullen ze naar verwachting zwaar uitpakken.

Maar ook voor de rest van het land is de kans op onweer niet verkeken. Integendeel, maar de situatie is hierdoor erg complex en onvoorspelbaar. Twee verschillende zones van lagedruk kunnen hier voor de ‘ontsteking’ van de onstabiele atmosfeer zorgen. Een hoogtetrog, hetgeen een uitloper is van een lagedrukgebied in de buurt van Ierland, kan voor enige dynamische triggering zorgen. Door hoge temperaturen boven Frankrijk (30+) zal zich hier mogelijk een thermisch lagedrukgebied vormen. Dit thermisch laag zorgt potentieel ook voor de vorming van zware onweders.

Door de chaos op de weerkaarten is het echter onmogelijk om een precieze indicatie te geven van gebieden die naar alle waarschijnlijkheid getroffen zullen worden door zware onweersbuien. Het is goed mogelijk dat morgen geen enkel onweer ontstaat, maar zware onweersbuien zijn ook mogelijk. Een huidige indicatie gaat uit naar onweersbuien in het zuidoosten, westen en noorden van het land. Dat kan echter geheel anders uitpakken; daarover is geen zekerheid. Weermodellen lopen ook enorm uiteen over de timing van de onweersbuien: sommige modellen laten het onweer ’s middags al losbarsten, terwijl volgens andere modellen later op de avond (!) pas zware onweersbuien overtrekken.

Het wordt al met al dus behoorlijk nowcasten. Ik raad je aan om Bliksemdetectie.nl in de gaten te houden, of de apps voor Android en iOS te downloaden. Via ons liveblog op de homepage (klik als je op de homepage bent op de witte <- met gele cirkel eromheen) dat eveneens via Facebook en Instagram te volgen is, houden we je op de hoogte van de actuele weersituatie.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?