Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
1 juni 2017 18:59

tmax_17060218_17060112Op dit moment ligt een hogedrukgebied net ten noorden van Nederland. Het is mooi weer met temperaturen van om en nabij 18 graden op de Wadden tot 26 graden in het zuidoosten van Nederland.

Het hogedrukgebied zet ten zuiden van ons land een oostenwind op, waardoor morgen de regio Frankrijk enorm opwarmt. Het resultaat daarvan aldus een aantal weermodellen (met name HARMONIE/HiRLAM, maar ook GFS gaat er in mee) is dat er een thermisch lagedrukgebied ontstaat boven Frankrijk dat langzaam noordoostwaarts trekt. Dit thermische laag ontstaat voor een dynamisch ontstaan lagedrukgebied uit met een langgerekt frontensysteem, dat zich vrijdag boven de Atlantische Oceaan bevindt.

Het is dit thermische laag dat we in de gaten moeten houden voor een aantal onweersbuien in de loop van vrijdagavond.

PL0212_largeDeze situatie in visuele termen is perfect geïllustreerd op de bijgevoegde drukgebieden-forecast, voor vrijdag 2 juni 14.00 uur, als opgesteld door het KNMI.

Aan de oostzijde van het thermische laag vindt enige convergentie plaats, hetgeen te zien is aan de rode lijn op bijgevoegde weerkaart. Bij convergentie botst lucht eigenlijk op elkaar, waardoor op de convergentielijn een luchtoverschot ontstaat. Lucht wordt dan gedwongen om te stijgen (het kan immers niet naar rechts, links of de grond in) waardoor convectie ontstaat. Buienvorming dus. En als dat maar lang genoeg doorgaat ontstaan er onweersbuien.

Vrijdag zien we op de weerkaarten gelijkertijd een redelijke hoeveelheid CAPE, met name boven het zuidoosten van het land en het oosten van België. De MUCAPE (most-unstable CAPE) gaat tot 1500 J/kg. Voor een realistische schatting moeten we daar zo’n 350 tot 500 J/kg CAPE vanaf halen, waardoor gemiddeld gezien een stijgend luchtdeeltje van zo’n 750-1000 J/kg CAPE gebruik kan maken. Dit alles vanaf vrijdagmiddag. We zien tegelijkertijd enige shear op de kaarten staan, waardoor we ervan uit kunnen gaan dat eventuele buien dynamische karakteristieken kunnen krijgen. Organisatie zal waarschijnlijk plaatsvinden in multicells.

Kortom, we zien dus voor deze vrijdag onweerkansen op de kaarten staan. De hoogste kansen gelden voor het zuidoosten; sterker nog, het lijkt erop dat gebieden boven de lijn Rotterdam – Nijmegen bijna geen onweer kunnen verwachten. Het zuidoosten daarentegen krijgt te maken met een aantal multicells die redelijk dynamisch van karakter zullen zijn. Een redelijke bliksemintensiteit, veel regen en misschien ook iets groter dan gemiddelde hagel staat op het programma. Maar desondanks is nog veel onzeker: de hoogste buienintensiteit lijkt berekend te zijn voor de oostelijke regio’s van België. Dat kan direct van invloed zijn op de buiigheid boven Nederland. Maar voor wat dat betreft is de strategie net zoals altijd: het is wederom nowcasten geblazen.

 

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.