Christian Versloot
Christian Versloot
3 augustus 2017 02:21

In de zomermaanden gaan veel Nederlanders op vakantie naar binnen- en buitenland. Niet altijd slaapt men dan in een hotel of een ommuurd gebouwd, maar vaak wordt ook gebruik gemaakt van een tent.

De meeste Nederlanders gaan op vakantie tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus. Dat valt precies samen met het onweerseizoen, dat van mei tot en met oktober loopt – al kan het ook buiten die maanden onweren.

Je kunt je dan afvragen of je beschermd bent tegen onweer en blikseminslag, als je in een tent overnacht. Helaas voor de fanatieke kampeerder:

Onweer is gevaarlijk in een tent

Bij een naderende onweersbui moet je zo snel mogelijk een veilige plaats zoeken als je je op dat moment in een tent bevindt.

Veilige plaatsen zijn in dat geval:

  • Een auto;
  • Een gebouw

Lukt dat niet? Ga dan in je slaapzak gehurkt op de grond zitten. Zorg er wel voor dat je op een geïsoleerde ondergrond ligt, en niet op de aarde zelf.

Een cloud-ground-bliksem is levensgevaarlijk. Fotograaf: Melle van der Werff

Voor wat betreft blikseminslag zijn er twee manieren waarop je geraakt kunt worden. Allereerst is het natuurlijk mogelijk dat je tent direct geraakt wordt door een blikseminslag. Dat zou een levensgevaarlijke situatie zijn omdat er dan een enorme hoeveelheid elektriciteit door de tent naar de aarde stroomt. Het is daarom aan te raden om je tent niet op een open vlakte te zetten, zeker als er onweersbuien in aantocht zijn. De bliksem slaat namelijk vaak in het hoogste punt in.

Je kunt ook indirect door de bliksem geraakt worden als de bliksem in de omgeving van jouw tent inslaat. Bij een blikseminslag worden er enorme hoeveelheden elektriciteit door de grond verspreid in het gebied rondom de blikseminslag, zie voor meer uitleg het artikel over stapspanning. Deze kunnen ook gevaarlijk en mogelijk zelfs dodelijk zijn.

Ga daarom altijd naar een veilige plek.

Wat te doen als er geen veilige plaats dichtbij is?

Het kan natuurlijk zijn dat je midden in het bos kampeert. Een onweer komt dichterbij en je kunt niet direct een veilige plaats zoeken. Het is dan slim om in de tent te gaan zitten. Ga in je slaapzak liggen en maak jezelf klein. Ga ook gehurkt op de grond zitten. Dat is het slimst vanwege de stapspanning.

Mocht de tent of de omgeving van de tent vervolgens geraakt worden door bliksem, dan is het nog steeds geen prettige ervaring. Wel heb je dan zo veel mogelijk geprobeerd om ervoor te zorgen dat de bliksem jou niet direct raakt, en ook heb je ervoor gezorgd dat de hoeveelheid stapspanning zo klein mogelijk is.

Desondanks raden we je absoluut aan om niet te gaan kamperen als er onweer in de verwachting staat, tenzij je zeker weet dat je op tijd bij een veilige plaats kunt zijn. Stap één van je kampeertocht is dan ook altijd het bestuderen van de weersverwachting.

Zwaar onweer – fotograaf: Bas de Visser

Nevenverschijnselen ook gevaarlijk

Naast bliksem gaat een (zware) onweersbui in het zomerhalfjaar ook vaak gepaard met andere nevenverschijnselen, die stuk voor stuk ook zeer krachtig en mogelijk gevaarlijk kunnen zijn. Hieronder noemen we er een paar:

  • Zware windstoten: je tent kan gemakkelijk beschadigen door zware convectieve windstoten, die in sommige gebieden de 100 kilometer per uur kunnen overschrijden. Zorg ervoor dat je tent goed windbestendig is.
  • Grote hagelstenen: bij een zwaar zomeronweer kan het voorkomen dat er grote hagelstenen vallen, mogelijk zelfs groter dan 5 centimeter in doorsnede. Je kunt je voorstellen dat deze hagelstenen je tent kunnen verwoesten. Houd als er zwaar onweer in de verwachting staat altijd rekening met grote hagelstenen.
  • Wateroverlast, ook wel flash flooding genoemd: er kan in korte tijd veel regen vallen. Het gevolg daarvan is dat je op je kampeerplek te maken kunt krijgen met wateroverlast; zo erg dat je kampeerspullen buiten de tent – inclusief tent zelf – kunnen wegstromen. Dat wil je natuurlijk niet. Zorg er dus voor dat je bij het risico op wateroverlast op tijd een veilige plek opzoekt.
  • Tornado’s: hoewel een stuk minder frequent dan in Amerika, komen zo nu en dan tornado’s voor bij zware zomeronweders in Europa. Houd hier rekening mee bij het uitstippelen van je dagtochten.

Een goede tent aanschaffen

Het is aan te raden om een goede tent te kopen voordat je gaat kamperen. We raden je aan om iedere dag het weerbericht te volgen als je gaat kamperen. Dat is de enige manier om zeker te weten welke voorbereidingen je moet treffen om je zomervakantie veilig door te komen.

Omslagfoto: Maurice Hamming

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter