Christian Versloot
Christian Versloot
29 oktober 2018 13:53

We hebben een aantal dagen met rustig weer achter de rug. Van tijd tot tijd deed het weer zelfs winters aan: in de nacht van zaterdag op zondag vroor het licht en afgelopen nacht lag de minimumtemperatuur in delen van ons land een graad boven het vriespunt.

Ook in Scandinavië was het al flink winters met in het Noorse binnenland temperaturen van -20 en zelfs lager. Redelijk uniek voor de tijd van het jaar!

Dat heeft alles te maken met een hogedrukgebied dat momenteel boven Scandinavië ligt. Vanuit het hoge noorden wordt er koude lucht aangevoerd die zich ook over ons land uitspreidt.

De andere ‘motor’ voor het geheel is echter een lagedrukgebied boven het Middellandse Zeegebied dat ervoor zorgt dat de wind bij ons richting oost draait.

Maar een en ander houdt niet lang stand…

[toc]

Bron weerkaarten: WxCharts.eu

Hoog verdrukt door laag

Het lagedrukgebied dat afgelopen nacht nog boven het Middellandse Zeegebied lag, begint langzaam maar zeker aan een opmars naar het noorden. En zoals je op bovenstaande kaart kunt zien, trekt het lagedrukgebied recht op Nederland af.

Dat betekent: actie in de tent! Het is vooral goed zichtbaar als je de animatie op de weerkaart erbij pakt.

Vanuit de driehoek Lyon, Marseille en Turijn trekt het lagedrukgebied de komende uren naar het noorden, om met de kern naar verwachting recht over ons land te trekken.

[ad]

Vanavond aantrekkende wind, morgen stormachtig

Komende nacht lijkt volgens de weermodellen de wind al aan te trekken. Direct na middernacht lijkt er volgens de meest recente berekeningen al een windkracht 7 te staan in de Nederlandse kustgebieden.

De hele dag zal het in de kustgebieden wat onstuimig blijven, zeker als richting de tweede helft van de middag en in de eerste helft van de avond de wind zijn piekmoment lijkt te beleven, met gemiddeld windkracht 6 tot 8.

[ad]

Landinwaarts lijkt een en ander wat meer mee te vallen, maar windkracht 5 en lokaal 6 is daar ook niet uit te sluiten.

Sommige modellen gaan wat betreft windstoten voor zo’n 90 tot 100 kilometer per uur. Waarschijnlijker is om 80 tot 90 aan te houden, maar we hebben bij de storm van afgelopen januari gezien dat slechts één model de enorme piekwindstoten er goed in had zitten. Dat onderschatten was één van de redenen waarom de storm wat zwaarder leek te zijn dan verwacht, dus ook deze windstoten kunnen we niet onderschatten, zeker omdat ze in meerdere modellen terugkomen.

De windstoten zullen met name het heftigst zijn in de kustgebieden, maar toch zijn ze landinwaarts wederom niet uit te sluiten. Tot 70-80 kilometer per uur is zeker mogelijk.

[ad]

Ook veel regen op het programma

We zijn echter nog iets vergeten…

Bij zulk stormachtig weer dankzij een depressie hoort ook één van de favoriete gespreksonderwerpen van de Nederlanders: regen!

Dat lijkt morgen in overvloed te gaan vallen. Sommen tot 30 millimeter over 24 uur tijd zijn heel realistisch. Dat zijn zo’n drie emmers vol water per vierkante meter oppervlak.

Het zwaartepunt van de neerslaghoeveelheden is nog onbekend; hoewel de meeste modellen de meeste neerslag berekenen voor België en het zuidwesten van ons land, gaan andere modellen weer voor de westkust. Maar dat er veel regen gaat vallen, is toch wel heel aannemelijk!

Oftewel: haal de regenkleding maar uit de kast 🙂

 

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter