Christian Versloot
Christian Versloot
8 november 2018 14:16

Het klimaat verandert. De gemiddelde temperatuur wordt hoger. Een gevolg is dat de lucht meer waterdamp kan bevatten, waardoor stormen zwaarder worden. In een klein stukje van de provincie Groningen is dat vandaag onderzocht: met een zware nepstorm wordt onderzocht hoe de dijken zich houden op het moment dat er een echte losbarst.

Omslagfoto: Maurice Hamming

[toc]

[ad]

Een nepstorm om erger te voorkomen

Foto: Maurice Hamming

In de Carel Coenraadpolder in Groningen hebben mensen een groot probleem op het moment dat de dijk doorbreekt. Dat probleem wordt nog groter op het moment dat de dijken in het westen van Nederland het begeven, want een groot deel van de Randstad ligt onder zeeniveau. We hebben in de serie ‘Als de dijken breken’ kunnen zien wat voor maatschappelijke en economische chaos er uitbreekt wanneer dat gebeurt.

De komende jaren wordt op sommige delen van de dijken die de polder beschermen tegen natte voeten nieuw gras aangelegd. Dit gras zorgt ervoor dat de dijk intact blijft op het moment dat de elementen er op los kunnen gaan: dankzij het gras is het bijvoorbeeld veel moeilijker voor het dijkmateriaal om weg te spoelen.

Maar op het moment dat grote golven op de dijk beuken kan het gras beschadigen. Zwakke plekken zorgen er dan voor dat de dijk in zijn geheel instabiel wordt, waarna de gevolgen niet te overzien kunnen zijn. Het is daarom van groot belang dat er gras wordt aangelegd dat maximaal bestand is tegen deze golven.

[ad]

Grote golven op de dijk

Over vier tot vijf jaar moet blijken in hoeverre het gras stabieler is dan het gras dat nu op de dijk ligt. Het is daarvoor wel belangrijk dat er een nulmeting wordt gedaan; dat is een meting waarin de huidige stand van zaken wordt bekeken. Dankzij zo’n nulmeting valt de kwaliteit van het gras dat wordt aangelegd te vergelijken.

Maar hoe zorg je er dan voor dat je zo’n test kunt uitvoeren? Met een nepstorm. Een acht meter hoge golfmachine is vandaag getest op een stuk dijk behorend bij deze polder. 20 uur lang slaan golven van 2 meter hoog op een klein stuk van de dijk, net zo lang tot het gras kapot is gegaan. En dat ziet er zo uit.

Eind december zijn de proeven klaar. Daarna wordt een rapportage ontwikkeld die in april 2019 klaar is. In de tussentijd wordt er ook nog op een aantal andere plekken onderzoek uitgevoerd. Zo wordt er op de Emmapolderdijk ten westen van Eemshaven de werking van golven getest. Ook in Friesland gaat dat gebeuren, op de Slachterdyk.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter