Christian Versloot
Christian Versloot
2 februari 2019 10:46

Gistermiddag lokale tijd werden delen van Cuba en Florida (VS) opgeschrikt door een grote meteoor die door de atmosfeer werd afgeremd. De meteoor liet een behoorlijk spoor achter en op veel plekken was een sonic boom te horen, een enorme klap veroorzaakt door de geluidsgolven die door de afremming wordt veroorzaakt. Op verschillende plekken in de regio zijn brokstukken aangetroffen die mogelijk van de meteoor afkomstig zijn; meteorieten dus. De daadwerkelijke match is nog niet bevestigd.

Het gaat met name om de regio Viñales in het westen van Cuba. Het is op dit moment circa 6 uur ’s ochtends in de getroffen gebieden.

Omslagfoto: AdinaVoicu, Pixabay License

Spoor in de atmosfeer met geluidsklap

24 uur per dag treden meteoren de atmosfeer binnen. Daarbij ontstaat door de botsing met atmosferische deeltjes een enorme wrijvingskracht, waardoor de meeste meteoren behoorlijk snel en volledig uit elkaar vallen. Toch gebeurt dat niet altijd. Op het moment dat het ruimtestuk zodanig groot is dat hij niet volledig verdampt, valt een gedeelte (soms in stukken) op aarde neer.

De video hieronder (Juan Alberto Pérez Pozo; YouTube) toont het spoor van de meteoor. Rond 0:45 is de enorme klap te horen.

[ad]

Mogelijke brokstukken gevonden

Het binnentreden van het ruimtestuk was ook zichtbaar op de GOES-16-weersatelliet van de Amerikaanse weerdienst. Op de beelden die zijn geplaatst in onderstaande Tweet zie je in één frame een flink afwijkende situatie. Het gaat hier waarschijnlijk om de meteoor.

Het brokstuk is mogelijk zelfs vastgelegd door Amerikaanse weerradar:

Op verschillende plekken zijn brokstukken aangetroffen die veel weghebben van meteorieten. Tegelijkertijd kan er op dit moment nog geen uitsluitsel worden gegeven over de daadwerkelijke origine van deze stenen. Voorbeelden in de Tweets hieronder. Experts zijn momenteel ter plaatse om de brokstukken te beoordelen.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter