Christian Versloot
Christian Versloot
9 juli 2016 18:58

Het slechtste dat een onweerliefhebber kan overkomen tijdens een lopend onweerseizoen is een gebrek aan onweer. En oké, mocht je toch echt niet van onweer houden, dan is het verhaal precies omgedraaid. Het kan namelijk zijn dat je in een deel van het land woont dat al flink is getroffen door onweer. Zo heeft Luyksgestel te maken gehad met hevige hagel. Diezelfde bui kwam ook op mijn woonplaats Enschede af. Het leverde mooie plaatjes op, zoals je op één van mijn foto’s hiernaast kunt zien.

Goed, dan nu terug naar vandaag. Na het zware onweer op 23 juni en een aantal regen- en onweersbuien is juli een vrij milde maand geweest op onweergebied. Voor morgen, zondag 10 juli, staat echter een en ander op de weerkaarten. In deze post gaan we in op de onweerkansen < 36 uur van nu. In de weerwereld heb ik afgelopen week al de uitspraak mislukte Spaanse pluim voorbij zien komen. Hierbij werd bedoeld dat het dynamische onweer dat vaak ontstaat op een gebied van enorm hete lucht uit Spanje (vandaar Spaanse pluim) nu niet zou knallen. Kwam door de luchtdrukgebieden, die verkeerd zouden liggen. Maar laten we vooral kijken naar de actuele weersituatie.

Actuele weersituatie

Laten we de weerkaart erbij pakken. We zien dan een lagedrukgebied dat ten westen van de Britse eilanden ligt. Hierdoor wordt een zuidwestelijke stroming opgezet. De pijl die je op de kaart ziet, is een gemiddelde richting van waaruit de lucht nu stroomt. In Nederland hebben we nu daarom te maken met vrij warme, zachte lucht; het is ook duidelijk plakkerig weer buiten.

» TIP: bekijk ook onze vernieuwde weerkaarten. Je kunt nu met pijltjes door de tijd scrollen én weerkaarten opslaan. Weerkaarten vergelijken wordt zo enorm makkelijk.

Dit lagedrukgebied beweegt zich langzaam voort naar het noordoosten. In het noorden van het land kan vanavond dan ook enige tijd buiige regen vallen.

Weersituatie van morgen

Het lagedrukgebied ligt morgen een stuk naar het noordoosten. Een koufront, dat je kunt zien op de weerkaart hieronder, komt dichterbij. Vóór dit koufront lijkt echter een convergentielijn te gaan ontstaan. Op zo’n convergentielijn komt lucht vanuit verschillende windrichtingen bij elkaar. Omdat op alle punten op deze lijn lucht bij elkaar komt (‘convergeert’), is hier sprake van een luchtoverschot. De lucht kan niet de grond in zakken, dus moet deze wel omhoog. En dat gebeurt ook, waarmee aan de basisprincipes van onweersvorming (stijgende lucht) is voldaan.

En morgen lijkt het dan ook zo te zijn dat op de convergentielijn buien gaan ontstaan. Die lijken we dus al in de pocket te hebben.

Terug naar de in de inleiding genoemde Spaanse pluim. Op de weerkaart hieronder zien we een krullerig, blauw lijntje dat van het zuiden van Frankrijk, via Zwitserland, Duitsland en Tsjechië uiteindelijk in Polen uitkomt. Een stuk noordelijker zien we nog zo’n lijntje dat via het Kanaal, over Nederland naar Duitsland trekt. De lucht in dat gebied stroomt langzaam noordoostwaarts. Als je de lijntjes de andere kant op volgt zie je dat boven Nederland de lucht deels vanaf zee komt. In Duitsland komt deze uit Frankrijk, en is daar dus een stuk warmer. Dat is terug te zien op de weerkaart. Een groot deel van het land lijkt ‘buiten’ deze warme lucht (van 25-27 graden Celcius) te vallen. Aan de kust lijkt 17 graden een optie te zijn!

In het oosten van Nederland kan de lucht echter nog steeds temperaturen van 25-28 graden bereiken. Daarmee tekent zich ook een gebied van 1500 tot 2000 J/kg CAPE af op de weerkaarten; onstabiliteit die hoogst noodzakelijk is voor het ontstaan van onweersbuien. Er is enige windschering aanwezig, waardoor buien die vormen zich waarschijnlijk zullen manifesteren als buienlijn. De vraag is echter: hoe vallen alle noodzakelijke ingrediënten bij elkaar? Is de buienvorming wel op tijd om de CAPE aan te spreken? Dat soort vragen maken dat de weerwereld spreekt over een mislukte Spaanse pluim. In de oostelijke helft van het land kunnen echter nog steeds felle buien ontstaan! De verschijnselen die hierbij vooral optreden zijn wateroverlast en hagel.

Het onweer van morgen: wat, waar en wanneer?

Kort samengevat besprak ik hierboven dat het morgen de vraag is hoe alle verschillende ‘onweersingrediënten’ samenvallen. Pas dan kan het tot goed onweer komen. Hoewel die kans zeker aanwezig is voor morgenmiddag, is er veel onzekerheid. Daarom raad ik je aan om onze website met een schuin oog in de gaten te houden, om te weten waar het onweer zit. Desondanks is dit een samenvatting van de situatie van morgen:

Waar? Met name de oostelijke helft van het land.
Wat? Onweer, waarschijnlijk op een buienlijn. Wateroverlast en hagel mogelijk. Nog wel veel onzekerheid!
Wanneer? Morgen, vanaf halverwege de middag.

Handige links

Dit zijn een aantal links die je verder helpen bij het in de gaten houden van het onweer:

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter