Technische vooruitblik op vrijdag: basisingrediënten onweer aanwezig

Christian Versloot • maandag 15 augustus 2016

We moeten wat deze zomer… al vind ik het geheel niet verkeerd om deze technische verwachting te posten. Ik zit momenteel heerlijk in de zon op één van de Waddeneilanden – genieten dus. Maar als rasechte onweerliefhebber zit er toch een maar aan: ik kijk tegen een blauwe hemel… met wat mooiweerwolken. Geen verdere convectie, geen updraft, en dus ook geen buien.

Dus ben ik maar even in de weerkaarten gedoken.

Vooralsnog zien we niet veel soeps op de weerkaarten staan. Hier en daar wat regenlijntjes in de ensembleverwachting, maar veelal niet gesteund door het merendeel van de berekeningen. Tot vrijdag. Daar gaat een flink aantal berekeningen voor neerslag. Ook is er wat CAPE te zien. Als onweerliefhebber word ik daar toch altijd door getriggerd; het zijn immers de basisingrediënten voor een onweersbui.

Technische verwachting

Ik schrijf iedere dag een onweerbericht. Daarin probeer ik in begrijpelijke taal uit te leggen wat het weerbeeld van die dag veroorzaakt. Ook licht ik in begrijpelijk Nederlands toe wat de kans is op onweer. Desondanks lezen ook wat meteorologisch technischer aangelegde mensen deze website; voor hen wil ik de analyses die ik voorheen schreef, doorzetten. Daarom schrijf ik bij onweersituaties een aanvullende technische analyse.

Voor vrijdag lijken een aantal basisingrediënten voor onweer aanwezig te zijn. De eerder genoemde CAPE is (marginaal, maar desondanks) aanwezig. De door GFS berekende 500 J/kg CAPE indiceert slechts een licht onstabiele atmosfeer. We zien op de kaarten een Lifted Index van -1 grC. Dit indiceert toppen om en nabij de 5,5 – 7 kilometer.

Let wel, gezien de termijn zijn dit hoogst onzekere waarden.

Een hoogtetrog die vrijdag initieel (tot 12-14Z) boven België hangt, beweegt volgens deze initiële berekeningen naarmate de dag vordert noordwaarts. Op deze trog wordt convectie berekend, wat wijst op dynamische triggering.

Huidige situatie is dus als volgt: voor Nederland zien we vanaf ~13.00 uur een verhoogde kans op onweersbuien, mits de huidige berekeningen de komende dagen worden gehandhaafd. Dergelijke berekeningen hebben op deze tijd vaak de neiging om de andere kant op te gaan, waardoor het met een eventueel onweer vies kan tegenvallen. Uiteraard houd ik de komende dagen in de gaten hoe de situatie evolueert, waarover ik nieuwe analyses zal schrijven.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?