Feedback?

Onzekere onweerkansen komend weekend; modellen lopen erg uiteen

Christian Versloot
Christian Versloot
25 augustus 2016 16:55

Het is momenteel prachtig weer. Verspreid over het land worden tropische temperaturen gemeten, er is geen wolkje aan de lucht… maar als we iets vooruit kijken op de weerkaarten, dan zien we een enorm dynamische en inherent daaraan complexe situatie ontstaan voor komend weekend.

Het gevolg is dat er feitelijk nog niets over de weersituatie van komend weekend te zeggen is, met enige zekerheid.

Het prachtweer van deze dagen wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied boven het vasteland van Europa. Als gevolg wordt vanuit het zuiden lucht aangevoerd naar ons land. Deze lucht is van origine erg warm en droog; vandaar het prachtige, hete weer, zonder een wolkje aan de lucht.

In de loop van vrijdag neemt de invloed van lagedrukgebieden echter toe. De wind lijkt dan te draaien van zuid naar zuidwest en uiteindelijk west, waardoor vochtigere lucht ons land binnenstroomt. Vanaf dan begint de onzekerheid echter pas.

Alle modellen schetsen voor zaterdag en zondag een andere situatie, waarbij sommige modellen rekening houden met onweer, en andere modellen juist weer niet voor onweer gaan. Dit heeft deels te maken met restbewolking die aan het begin van het weekend boven ons land lijkt te gaan hangen.

Al met al is het een situatie waarbij we nu nog niet kunnen zeggen of het gaat onweren, en voor welke regio’s wanneer de grootste kansen op onweer gelden. Wel willen we je vragen om onze berichtgeving te blijven volgen. Later vandaag of morgen analyseren we of de weermodellen meer op één lijn zitten wat betreft komend weekend. Tot dan blijft het afwachten.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.