Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
5 juni 2017 12:28

51226996Vandaag kent Nederland een vrij rustige weersituatie: regelmatig zonneschijn afgewisseld met wolkenvelden en af en toe een bui. Bij 20 tot 23 graden is het een best lekkere lentedag, alhoewel meteorologisch al van zomer gesproken mag worden (vanaf 1 juni). Er staat morgen echter een zeer complexe, maar venijnige situatie op de kaarten.

Dat heeft alles te maken met een lagedrukgebied-in-vorming dat nu in de buurt van Ierland ligt. Dat proces wordt ook wel cyclogenesis genoemd, oftewel ‘de geboorte van een cycloon’ (= lagedrukgebied). Dat vormende laag is op de analysekaart hiernaast goed zichtbaar en kent een beginnend maar complex frontensysteem. Een convergentielijn lag op de analysetijd (00Z, dus 02.00 uur Nederlandse tijd) boven het Kanaal, maar is in de loop van de ochtend richting ons land getrokken. Dat veroorzaakt vandaag de hiervoor benoemde regenbuien. Naarmate de middag vordert neemt de kans op buien dan ook toe.

Dan nu terug naar het laag in vorming in de buurt van Ierland. Als we kijken naar de forecast voor morgen 14.00 uur Nederlandse tijd, dan zien we het systeem boven ons land liggen. Het lijkt ervoor te zorgen dat er dynamische triggering van regen- en onweersbuien kan plaatsvinden. Ook gaat de wind flink opsteken. Op onderstaande uitdraai van de GFS winddata (bron Dzengiz Tafa in de Weerliefhebbersgroep op Facebook) zien we mooi hoe het lagedrukgebied vormt. Je ziet het warmtefront en het koufront op de kaart alsmede een steeds verder uitdiepend lagedrukgebied, dat noordoostwaarts trekt.

51234891Onweerslijn

Op het systeem dat op de forecast chart T+36 te zien is (zie onder) gaat dus naar verwachting dynamische triggering plaatsvinden. Volgens de meest recente uitdraai van een aantal weermodellen is er tot 500 J/kg CAPE aanwezig, hetgeen een onstabiele atmosfeer indiceert. Schering is zo’n 20-30 knopen, hetgeen betekent dat buien zich waarschijnlijk als multicells/line gaan organiseren.

We verwachten morgen dus vanaf het begin van de middag (~12 uur) tot zeker in de avond (~20 uur) een lijn met regen- en onweersbuien, die lokaal fel kunnen uitpakken. Aandachtspunten zullen met name regen en zware windstoten zijn, en in mindere mate bliksemintensiteit. Houd de onweerradar van Bliksemdetectie.nl dus goed in de gaten, of download de app.

Stormachtig aan de kust

Tegelijkertijd hoort bij een uitdiepend lagedrukgebied een systeem van isobaren dat dicht op elkaar ligt. Op de forecast-chart is dan ook een redelijk steile luchtdrukgradiënt te zien. Daar kun je één op één uit afleiden dat er een flink windveld ontstaat, dat in de buurt van ons land uit gaat komen. Tegen het begin van de middag bereikt het windveld de ZW-kust en trekt daarna snel noordwaarts. Vermoedelijk wordt het windmaximum bereikt terwijl het veld in de buurt van het noordwestelijk kustgebied ligt, althans dat indiceren de meest recente uitdraaien van de weermodellen. We verwachten morgen in het kustgebied een stormachtige zuidwestelijke wind, kracht 8, misschien hier en daar een uitschieter naar kracht 9 (storm). Windstoten tussen 75 en 80 kilometer per uur worden niet uitgesloten bij de onweersbuien, en bij het windveld kunnen windstoten tot 90 km/uur voorkomen.

Code geel KNMI

Het KNMI heeft voor morgen dan ook code geel afgekondigd voor zowel onweersbuien en windstoten:

Dinsdag trekt aan het begin van de middag een zone met onweersbuien en windstoten rond 70 km/uur van zuidwest naar noordoost over het land.

Aan de zuidwestkust staat dinsdag vanaf het middaguur een stormachtige zuidwest- tot westenwind met zware windstoten tot ongeveer 90 km/uur. Het gebied met een stormachtige wind en zware windstoten breidt zich in de loop van de middag en avond van het zuidwesten uit over de gehele kust uit.

waarschuwing_land_1_new

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.