Christian Versloot
Christian Versloot
5 juni 2017 13:00

Week 23 begint. Iedere zondag schrijven we een vooruitzicht voor de komende week en een discussie van wat de weermodellen berekenen voor de periode daarna. We beschrijven het weer in het algemeen, maar focussen ook op onweersbuien.

Deze keer is het een uitzondering, en wordt de langetermijnverwachting niet op zondag maar op maandag geschreven.

uv10_17060615_17060506Eerst wisselvallig, kans op onweersbuien

Afzwakkende hogedruk boven het Europese vasteland zorgt ervoor dat lagedruk van de Atlantische Oceaan de macht over kan nemen in onze regio. We krijgen de komende 24 uur te maken met cyclogenesis in de buurt van de Britse Eilanden, hetgeen betekent dat zich een lagedrukgebied vormt. Dat gaat een grote impact hebben op het weer boven Nederland.

Vandaag (maandag) is er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Naarmate de middag vordert neemt op nadering van een convergentielijn de wisselvalligheid toe en kan er zo nu en dan een regenbui vallen. Hoewel de kans op een klap onweer niet uitgesloten is (en dan met name in de oostelijke regio’s van het land), is de kans bijna nul. Het wordt zo’n 20 tot 23 graden.

Op nadering van het lagedrukgebied dat hierboven is beschreven zien we voor dinsdag een bijzondere weersituatie op de kaarten staan. We zien zowel een dynamisch getriggerde onweerslijn als een windveld dat vanaf het begin van de dinsdagmiddag (~12 uur) vanuit het zuidwesten over ons land trekt. Langs de gehele westkust kan er een stormachtige zuidwestenwind staan, kracht 8. In het noordwestelijk kustgebied zijn uitschieters tot 9 Bft mogelijk. In de rest van het land is de wind krachtiger dan normaal. Bij onweersbuien is er kans op uitschieters tot 80 kilometer per uur, in de buurt van het windveld 90 kilometer per uur. Dinsdag blijft de temperatuur achter, en wordt het 15-18 graden.

ECMOPEU00_120_1Afnemend wisselvallig richting weekend

Op woensdag zien we nog de nasleep van de weersituatie van dinsdag op de kaarten staan. Met name in de eerste helft van de dag kan er zo nu en dan nog flink wat regen vallen, maar ook later op de dag blijft neerslag in de berekeningen staan. Ook dan wordt het met 15-18 graden niet heel warm.

Vanaf donderdag komen we in rustiger vaarwater terecht door wat aansterkende hogedruk boven het vasteland. Deze houdt de lagedruk wat op afstand. Tegelijkertijd zorgt deze lagedruk ervoor dat een zuidwestelijke stroming op poten wordt gezet, waardoor deels lucht van land wordt aangevoerd. Het resultaat is een toenemende temperatuur, die naarmate het weekend vordert steeds verder richting de 25 graden gaat. De buiigheid neemt dan tegelijkertijd af. Hoewel er op vrijdag nog kans is op een regen- of onweersbui (let op dat dit nog wel erg vooruit is), lijkt het weekend redelijk mooi te gaan verlopen.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter