Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
12 juni 2017 00:42

51558356Het zijn twee mooie weken voor de onweerliefhebber. We zaten vastgeroest in een patroon waarbij hogedruk invloed opbouwde in de buurt van Nederland, waarna het zich zodanig positioneerde dat uitlopers van lagedrukgebieden hier voor onweer konden zorgen.

  • Omslagfoto: Maurice Hamming

Voor onweerliefhebbers is het vanzelfsprekend interessant om te kijkenof hetzelfde weer komende week aan gaat houden. Daarvoor kunnen we kijken naar de eerste weerkaart, hetgeen de analyse is van 14.00 uur op zondag. We zien een lagedrukgebied ten noordwesten van de Britse Eilanden, met een langgerekt koufront dat strekt van net ten zuiden van Noorwegen tot ver ten westen van Afrika.

Dat koufront is inmiddels over ons land getrokken. We zagen vanmiddag dan ook een strak dalende temperatuur en in delen van het land trokken regenbuien over. Het lijkt echter tegelijkertijd de intrede te zijn van een langere periode van onweerloos weer.

Oplopende temperaturen

GFSOPEU18_39_1Het lagedrukgebied op de kaart trekt noordoostwaarts en vult op, hetgeen betekent dat het oplost. Op maandag zien we dat er nog steeds met een westelijke stroming lucht aangevoerd wordt, maar de lucht is wat minder polair van karakter dan die van de nacht zondag-maandag. Het wordt zo’n 19 tot 20 graden en er zijn afwisselend perioden met wolkenvelden en zonneschijn. Er staat een matige westelijke wind, in de kustgebieden mogelijk vrij kracht.

Op de vroege dinsdagmorgen versterkt de rug van het Azorenhoog van de bovenste kaart zich zodanig dat het lijkt alsof er sprake gaat zijn van een eigen kern. Dinsdag lijken we nog te maken te hebben met een westelijke wind, die heel langzaam steeds meer naar het noordwesten buigt. In het noordwestelijk kustgebied wordt het zo’n 18 graden en in het zuidoosten kan het 22 graden worden. De wind is iets minder sterk, noordwest, kracht 3-4. De 500 hPa-kaart gaat uit van de berekeningen van het Amerikaanse weermodel; in de Europese verwachting zien we een noordelijke wind.

Het Europese en het Amerikaanse weermodel gaan goed met elkaar mee en tekenen de kern op woensdag ten noorden van ons land in. Daardoor draait de wind tijdelijk naar oostelijke richtingen. Het lijkt een volop zonnige dag te worden met een temperatuur die uit gaat komen rond 23 graden. De wind waait uit het noordoosten tot oosten, kracht 2-3.

Donderdag wisselvallig

inversieHet zal Nederland niet zijn of we krijgen na een periode met mooi weer te maken met wisselvalligheid. Traditioneel wordt zo’n periode afgesloten met felle regen- en onweersbuien. Maar vaak ligt zo’n hogedrukgebied dan verder boven het Europese vasteland. Voor wat betreft donderdag gaat het slechts om de uitloper van het Azorenhoog met een vore die behoort bij een lagedrukgebied tussen de Britse Eilanden en het Amerikaanse vasteland. Donderdag lijkt het zo’n 26 graden te kunnen worden, maar vallen er wel regelmatig regenbuien. Onweer lijkt op deze termijn niet tot de mogelijkheden te behoren, ondanks de nu berekende 1250 J/kg SBCAPE (effectief 450-800 J/kg). Om eerlijk te zijn vind ik dat wel wat maf.

Dit is echter nog ver vooruit, dus het is de komende dagen even aanzien hoe de situatie evolueert.

Langere termijn

Vrijdag lijkt het dan weer een afwisseling te worden tussen zonnige perioden en stapelwolken. Het wordt zo’n 20 graden. Met een zwakke tot matige noordwestelijke wind kan het dan zo nu en dan wel fris worden.

Dit rustige weer lijkt zaterdag en zondag, en ook in de eerste helft van de week daarna stand te houden. De berekeningen van de verschillende weermodellen wijken echter zeer sterk van elkaar af na vrijdag, dus de onzekerheid is groot. Maar zoals altijd wordt dat de komende dagen duidelijker!

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.