Christian Versloot
Christian Versloot
15 juli 2017 23:42

Een storing in de buurt van Engeland bepaalt de komende dagen het weer boven Nederland. Op zondag krijgen we allereerst te maken met bewolkt weer en met name in het noorden van het land af en toe perioden met regen. Naar huidige inzichten zal dit lagedrukgebied in samenwerking met een hogedrukgebied boven het Europese vasteland aanstaande woensdag een zuidelijke stroming op poten zetten. Het lijkt dan wederom warm te worden; in grote delen van het land wordt het 28-29 graden als we de huidige berekeningen mogen geloven. Lokaal zou ook zomaar eens de dertig kunnen worden aangetikt. Zoals wel vaker bij warm weer lijkt een en ander ook woensdag weer afgesloten te gaan worden met onweersbuien. Mogelijk worden dit zelfs felle exemplaren. Hieronder beschrijven we de situatie die op de kaarten staat eerst in begrijpelijk Nederlands, gevolgd door een wat complexere analyse.

We willen je wel met nadruk zeggen dat het in dit artikel gaat om een vooruitblik. Het weer is, met name bij dit soort complexe situaties, sterk geneigd om zich anders voor te doen dan op de weerkaarten wordt ingetekend. Dat heeft te maken met het feit dat dergelijke kaarten het weer nooit volledig correct kunnen behappen. Daarom zullen we de komende dagen nog vaker analyses plaatsen en wordt het op de dag zelf nowcasten, oftewel observeren wat er gebeurt.

skew-oGoed, terug naar woensdag. We zien op de kaarten staan dat het zo’n 28 à 29 graden kan worden. De onstabiliteit is met een CAPE van 2000+ J/kg groot (het Amerikaanse model tekent waarden rond 3000 in), dus er is zeker voldoende energie voor fel onweer. Energie alleen is echter niet genoeg, dus we moeten bekijken of het model ook daadwerkelijk buien berekent. Een uitloper van een lagedrukgebied lijkt de boel aan te kunnen steken. De neerslagberekeningen zijn positief en laten een situatie zien waarin rond 17.00 uur boven het noorden van Frankrijk felle buien gaan ontstaan. Deze trekken dan naarmate de avond vordert met een uit het zuidwesten stromende wind naar het noordoosten. De enige ‘maar’ in dit verhaal is dat het Amerikaanse model (dat o.a. deze neerslagsignalen toont) vaak de temperatuur of het dauwpunt overdrijft. Als gevolg staan er vaak buien ingetekend terwijl je vooraf al weet dat dat eigenlijk onzinnig is. Als we naar een dwarsdoorsnede van de atmosfeer kijken die als het ware de verwachting voor komende woensdag intekent, dan zien we dat de lucht eerst zo’n 1 tot 2 kilometer omhooggebracht moet worden voordat het vrij verder kan stijgen (TIP: dit heet in vaktermen het Level of Free Convection, ofwel LFC, en hier vind je meer uitleg). Dat is een best forse stijging en het is maar de vraag of de uitloper zo sterk is om dit te laten plaatsvinden. Aangezien de modellen wel neerslag berekenen, zijn we overwegend positief, maar dit blijft op tot de dag zelf een vraagstuk. De berekende dynamiek verschilt per weermodel te veel om daar enige voorlopige conclusie aan te verbinden. Daar gaan we in een komende analyse dieper op in.

Ietwat technischere analyse

Ietwat klakkeloos onder elkaar gezet komt het vooralsnog hierop neer, ook qua vraagstukken:

  • CAPEs van 2000+ J/kg, GFS gaat zelfs tot 3000 J/kg;
  • GFS berekent ook een Lifted Index van -10 graden, maar het is maar de vraag in hoeverre dat niet overschat is.
  • LFC ligt zeer hoog hetgeen een flinke trigger vereist om e.e.a. te doen laten ontploffen. Gaat de uitloper voor voldoende triggering zorgen?
  • De dynamiek qua shear is nog zeer onzeker (GFS effectief 10 kts; EC effectief 40 kts, dat is een verschil dat voor prutcellen of zeer zware cellen kan zorgen); wat gaat dat doen?

… even goed in de gaten dus 🙂

GFSOPME12_99_11

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter