Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
7 augustus 2017 13:15

Als we een kijkje nemen op de weerkaarten met de luchtdrukverwachting, dan zien we voor morgenmiddag 14.00 uur het beeld dat op de kaart hiernaast te zien is. We zien een aantal lagedrukgebieden: één boven Noorwegen, een net-wel-net-niet-laag boven de Britse Eilanden, en een thermisch lagedrukgebied boven de Benelux.

  • Omslagfoto: Maurice Hamming

De groene pijlen geven de trekrichting van de lagedrukzones aan ten opzichte van de twaalf uur daarvoor; de groene punten zijn de verwachte posities voor dinsdag 02.00 uur Nederlandse tijd.

Het thermische laag ligt aan de oostzijde van een trog en gaat dus voor buiigheid zorgen. Tegelijkertijd wordt er aan de oostzijde van het geheel een zone met onstabiliteit aangevoerd richting Nederland. We verwachten voor morgen dus een zone met buiige regen die vanaf het einde van de ochtend het land binnentrekt.

Naarmate de dag vordert neemt onder invloed van de onstabiliteit ook de kans op onweer toe. Met een CAPE van tot 800-1000 J/kg (WRF) is het mogelijk dat buien gepaard gaan met een aantal klappen onweer. Er is relatief weinig schering, dus buien zullen niet sterk georganiseerd zijn, al blijft enige organisatie mogelijk. Wel zijn er hoge PW-waarden (KNMI-guidance), hetgeen betekent dat de buien neerslagrijk zullen zijn. In korte tijd zijn er neerslagsommen van 40 millimeter mogelijk, hetgeen op sommige plekken voor kortstondige wateroverlast kan zorgen.

We zien voor morgen kortom geen zware onweersituatie op de kaarten staan, maar desondanks kunnen er enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. Houd hier rekening mee mocht je naar buiten gaan, bijvoorbeeld tijdens een fietstocht of wandeltocht.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.